LLETRES
Cultura 12/04/2012

Günter Grass compara el veto israelià amb els mètodes de la Stasi

El premi Nobel publica un article en un mitjà alemany en el qual afirma que ja en dues ocasions anteriors li va ser vetada l'entrada a un país

Efe
1 min
Günter Grass / DPA

BERLÍNL'escriptor alemany Günter Grass, immers en una guerra dialèctica amb Israel, ha comparat la decisió de l'estat jueu d'impedir la seva entrada al país amb una prohibició semblant que li va imposar la temuda policia secreta de la República Democràtica Alemanya, la Stasi.

El premi Nobel Günter Grass ha qualificat de "mesura coercitiva" que recorda els mètodes de l'extinta República Democràtica Alemanya haver sigut declarat 'persona non grata' per Israel després de la difusió d'un poema crític amb el potencial nuclear de l'estat jueu.

En un text breu titulat 'El mateix llavors que ara. La meva resposta a decisions recents', publicat avui pel 'Süddeutsche Zeitung' –el mateix que va difondre la setmana passada el seu controvertit poema–, l'escriptor recorda que ja en dues ocasions anteriors li va ser vetada l'entrada a un país. Va ser a la RDA i a Birmània, i "en tots dos casos es va seguir la pràctica habitual de les dictadures", recorda. "Ara és el ministre de l'Interior d'una democràcia, l'estat d'Israel, qui m'ha sancionat negant-me l'entrada, i la seva justificació d'aquesta mesura coercitiva imposada recorda, pel seu to, el veredicte del ministre (Erich) Mielke" cap de la seguretat de l'estat (Stasi) de la RDA, escriu.

stats