ART
Cultura 28/11/2011

Han Nefkens i el MACBA instauren un nou premi artístic internacional

El guardó, que donarà a conèixer el seu primer guanyador d'aquí a un any, està compensat amb 50.000 euros i la realització d'una obra d'art als carrers de Barcelona

Ara
2 min

BarcelonaJa fa anys que l'escriptor, col·leccionista i mecenes holandès Han Nefkens es va establir a Barcelona. Durant tot aquest temps ha fet impossibles per participar en les activitats artístiques de la ciutat i aportar el seu granet de sorra. És per això que avui Nefkens i el Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA) han signat un acord per instaurar el Premi Fundació Han Nefkens MACBA d'art contemporani, un guardó destinat a artistes que ja han començat a desenvolupar una trajectòria sòlida, però que encara no compten amb el reconeixement de les institucions.

La data no és casual. Avui fa 16 anys que el MACBA va obrir portes al públic a la plaça dels Àngels de Barcelona. Aprofitant l'aniversari, el Museu ha donat a conèixer les característiques d'aquest guardó bianual que es lliurarà per primer cop el 28 de novembre del 2012. El guanyador rebrà un premi amb una dotació de 50.000 euros, que surten del fons de Nefkens. Del total d'aquesta suma, 20.000 euros es lliuraran en concepte d'honoraris i 30.000 es destinaran a la producció d'un projecte artístic en els carrers de Barcelona, firmat per l'artista guardonat. "Ens interessa l'efecte sorpresa –deia Bartomeu Marí, director del MACBA–. L'obra que en resulti pot ser un objecte o pot ser un esdeveniment. Pot tenir una expressió física sòlida o ser efímera. I no importa quina escala tingui: tant hi fa si és molt vistós com si parteix d'un concepte extremadament subtil".

La convocatòria té un funcionament molt particular. Nefkens i el MACBA nomenaran 10 scouts del terreny artístic distribuïts arreu del món, amb una especial atenció als països no occidentals. Cadascun d'aquests satèl·lits s'encarregarà de presentar tres artistes del seu gust a concurs. I, finalment, un jurat també internacional format per cinc membres –Nefkens i Marí com a integrants fixes– haurà de pronunciar el veredicte. L'artista guanyador treballarà frec a frec amb el MACBA en la producció d'un projecte que es presentarà durant el calendari de l'any següent. Els tres membres variables del jurat previstos per a la primera convocatòria són Iwona Blazwick (directora de la Whitechapel Art Gallery de Londres), Adriano Pedrosa (comissari independent de São Paulo) i Christine Tohmé (activista cultural de Beirut).

"Sento una gran satisfacció quan veig com es du a terme l'expressió artística, com es passa d'una idea abstracta a una obra tangible –exposava Han Nefkens durant la roda de premsa–. Adoro descobrir nous creadors, agafar els seus treballs i mostrar-los en d'altres països. I m'agrada ser un vincle entre artistes". Amb aquesta declaració de principis, Nefkens anunciava que no se li acudeix un lloc millor que Barcelona per desenvolupar els seus propòsits. "Estimo aquesta ciutat –continuava–. Hi ha barcelonins que es queixen, però no saben el que tenen al seu abast. Barcelona és mediterrània, té un cel blau i el mar, uns geners fantàstics, la llibreria Laie, la pastisseria Escribà, arròs negre i un ambient cosmopolita que circula pel carrer Joaquim Costa". Sembla que el Premi Fundació Han Nefkens MACBA és només una de les múltiples col·laboracions amb la metròpolis que el mecenes holandès té en ment.

stats