ART
Cultura 15/02/2012

Hans Haacke documenta la bombolla immobiliària espanyola

Les conseqüències de la bombolla immobiliària a la perifèria de Madrid és la temàtica de l'exposició de l'artista alemany Hans Haacke. Castillos en el aire es pot visitar des d'avui al Museu Reina Sofia.

Joan Faus
2 min
Una imatge d'una de les instal·lacions de l'exposició Castillos en el aire, en què Haacke retrata una zona del sud de Madrid.

MADRID.Hans Haacke buscava l'any passat un lloc que reflectís els efectes de la crisi econòmica a Espanya i el va trobar a la perifèria de Madrid: al barri de l'Ensanche de Vallecas, un dels millors exemples de l'esclat de la bombolla immobiliària i cultural. Haacke (Colònia, 1936), considerat un dels principals representants de la crítica institucional sorgida a finals dels anys 60, es va sentir "inspirat" pel fet que un barri concebut per a equipaments culturals fos, en realitat, un lloc "absolutament desèrtic", amb carrers completament nous però envoltats de solars buits i edificis abandonats a mig construir.

L'artista va decidir plasmar aquesta realitat en un conjunt de fotografies i vídeos que es poden veure des d'avui al Museu Reina Sofia de Madrid en l'exposició Castillos en el aire . La mostra també inclou prop de 40 obres de Haacke, que reflecteixen les principals preocupacions de la seva trajectòria, com ara els efectes de la globalització o les vinculacions entre l'art i el poder.

El carrer de l'Art Minimalista

Haacke va explicar ahir, en l'acte de presentació de l'exposició, que la "guspira" que va originar el projecte va ser que els carrers buits de l'Ensanche de Vallecas tinguin noms d'artistes i moviments del segle XX, com ara Art Minimalista, Art Pop o Chillida. "Vaig treballar en aquells moviments. Ara donen nom a una zona sense botigues, amb molt poca gent. Es pot parlar de ruïnes urbanes", va dir. Haacke va realitzar més de 2.000 fotografies, va filmar el barri i va investigar els projectes immobiliaris.

A la mostra també hi ha una projecció, sobre una paret de 35 metres d'amplària, d'un vídeo dels carrers d'aquesta àrea del sud de Madrid, així com desenes de fotografies de la zona, com ara la d'una dona passejant el seu fill davant un solar abandonat o la de l'esquelet d'un edifici enmig del no-res. En una altra sala es realitza un exercici de comparació. Cada fotografia del nom d'un carrer està acompanyada d'una obra d'aquell moviment. Per exemple, la del carrer de l'Hiperrealisme al costat de Cabines telefòniques de Richard Estes. I en una zona pengen del sostre desenes de papers dels projectes immobiliaris, que es mouen amb l'aire d'un ventilador al·ludint a la fragilitat de la construcció i simulant un "castell a l'aire".

L'exposició també inclou algunes de les obres més conegudes de Haacke, com L'herba creix, un cúmul de terra piramidal on creix l'herba; la impressora de Notícies , de la qual surten teletips sobre economia; o el paquet de tabac gegant de Cowboy amb un cigarret. La inauguració de la mostra coincideix amb el primer dia de la fira d'art contemporani Arco. Una ocasió que Haacke va aprofitar per reiterar que mai participarà en cap fira d'art.

stats