Publicitat
Publicitat

OBITUARI

Mor l'escriptor alemany Hans Keilson als 101 anys 

Fill de víctimes d'Auschwitz, metge i membre de la resistència nazi, la seves novel·es no han estat reconegudes en els darrers anys. La muerte del adversario (1959) i Una comedia en tono menor (1947) són les dues úniques obres en castellà publicades el 2010 i 2011

Hans Keilson va néixer el 1909 a Bad Freienwalde, Alemanya. Va estudiar medicina i educació física a Berlín. El 1933 va debutar literàriament amb la novel·la Das Leben geht weit [La vida segueix], una obra autobiogràfica sobre la vida d'un jove després de la Primera Guerra Mundial, apareguda a l'editorial Fischer i poc després prohibida pels nazis. El 1936 va emigrar a Holanda i durant l'ocupació alemanya va treballar com a metge per al moviment de resistència. Després de l'alliberament va ser cofundador d'una organització d'ajuda per a orfes jueus. Els seus propis pares havien perdut la vida a Auschwitz. Va formar part del Departament de Psiquiatria Infantil de la Clínica Universitària d'Amsterdam i entre 1986 i 1988 va ser president del centre del PEN per escriptors de llengua alemanya a l'estranger. Keilson mai va tornar del seu exili i va viure a Bussum, on va exercir com a psicoanalista fins poc abans de morir.

Tot i la publicació de La mort de l'adversari el 1963 als Estats Units-considerada per Time Magazine com una de les deu novel·les més importants de l'any, al costat d'autors com Nabókov, Faulkner, Borges, Philip Roth o Shirley Jackson, la seva obra , que inclou diverses novel·les, assajos i poesia, només ha merescut un gran reconeixement en els últims anys. El seu amic Paul Celan, per exemple, va intentar sense èxit trobar un editor en els anys seixanta. Ja el 2005 l'Acadèmia Alemanya de Llengua i Poesia li va atorgar el Premi Johann-Heinrich-Merck, el 2007 va rebre la Medalla Moses-Mendelssohn, el 2008 el Welte-Literaturpreis pel conjunt del seu treball, i el 2010 va ser finalista del National Book Critics Circle Award.

La muerte del adversario (1959) i Una comedia en tono menor (1947), ambdues publicades en editorial Minúscula, el 2010 i 2011, han estat aclamades unànimement per lectors i crítics literaris de tot el món. A l'agost de 2010, el New York Times, va qualificar Hans Keilson de "geni", i el va definir com "un dels millors escriptors del món". A principis d'aquest any va acabar el seu llibre més recent, un volum de memòries, Dóna steht mein Haus [Allà hi ha casa meva], aparegut en alemany i neerlandès fa poques setmanes, i que editorial Minúscula publicarà el 2012.

Els llibres que ens fan grans

Etiquetes

Més continguts de

Els llibres que ens fan grans
PUBLICITAT
PUBLICITAT