CINEMA
Cultura 01/12/2010

Happy birthday, Mister Allen

Woody Allen compleix 75 anys. Realitzador incombustible, ha rodat 47 pel·lícules i ha escrit el guió de 65

María José Gómez
2 min
Woody Allen

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } Allan Stewart Konigsberg celebra el seu 75è aniversari. Aquesta frase segur que deixa fred gairebé tothom, però si diem que aquest és el nom 'oficial' de Woody Allen, la notícia passa a ser d'interès internacional. Tan genial com prolífic, el director ha aconseguit que milions d'espectadors de tot el planeta segueixin les seves fòbies i la seva visió del món mordaç i un punt pessimista a través del cel·luloide. Potser els seus últims treballs no estan a l'altura de les seves millors obres, però les seves estrenes continuen reben la categoria d'esdeveniments.

Avui Allen bufarà les espelmes (o el clarinet) amb una trajectòria cinematogràfica aclaparadora a les seves petites espatlles. Des de Què passa, Lliri Tigrat? fins a Coneixeràs l'home dels teus somnis ha dirigit 46 pel·lícules (des del 1982, una per any), ha escrit el guió de 65 i ha participat com a actor a quaranta. Aquesta vigorèxia fílmica ha donat un bon grapat de clàssics com ara Annie Hall (1977), Zelig (1983), La Rosa porpra del Caire (1985), Delictes i faltes (16989), Misteriós assassinat a Manhattan (1993)... (afegeixi aquí cadascú el seu títol favorit).

Tot aquest tsunami de talent ha tingut la seva correspondència en un allau de premis i reconeixements. Centrant-nos només en els guardons que lliura l'Acadèmia de Cinema Americana, ha aconseguit tres Oscar, estatueta que per cert no ha recollit mai personalment: dos per Annie Hall (guió original i direcció) i un altre pel text de Hannah i les seves germanes. No és gaire, tenint en compte la quantitat de nominacions que ha rebut al llarg de la seva carrera: dotze com a guionista, cinc com a director i fins i tot una com actor, pel seu paper del neuròtic Alvy Singer a Annie Hall.

Midnigh in Paris, la seva última (és un dir) pel·lícula, s'estrenarà el 2011 i tindrà com a protagonista a la primera dama francesa –i cantant–, Carla Bruni. Una mostra més de què el magnetisme d'aquest director genial, lluny d'apagar-se, té energia per a estona.

Com xiuxiuejaria Marilyn Monroe, 'Happy Birthday, Mister Allen'.

stats