LITERATURA
Cultura 08/06/2011

"En el món d'ara, Occident i Orient estan barrejats: quan escric no em sento ni d'un lloc ni de l'altre"

Tot i que no li agraden les rodes de premsa i prohibeix la presència de càmeres de televisió i de fotografia en tot acte on ell aparegui, Haruki Murakami ha mostrat la seva cara més amable durant la compareixença davant dels mitjans amb motiu del Premi Internacional Catalunya, que demà recollirà de les mans del president de la Generalitat, Artur Mas.

Jordi Nopca
2 min
Retrat de l'última visita d'Haruki Murakami a Barcelona

BARCELONA"Fins que no vaig fer 29 anys no vaig escriure res. Llavors em vaig adonar que volia fer una novel·la i me'n vaig sortir", diu Haruki Murakami, sempre a l'aguait a l'hora de donar cap detall sobre la seva vida privada. "Amb el temps m'he adonat que sóc un escriptor nat: fer novel·les m'ha estat relativament fàcil, tot i que de tant en tant he patit l'experiència del bloqueig, i és terrible. Haver aconseguit el respecte dels lectors i la sort d'haver venut molt em fa sentir molt afortunat".

La Generalitat de Catalunya ha decidit recompensar l'obra de l'autor de la recent 1Q84, Kafka a la platja i Tòquio Blues amb els 80.000 € de dotació del Premi Internacional Cataluya 2011. Els motius els ha explicat Xavier Rubert de Ventós, president delegat del jurat: "La seva obra narrativa ha transcendit el seu àmbit cultural i ha esdevingut un referent destacat del panorama literari mundial; ha creat una obra i un univers personal, amb un món entre el real i l'oníric, l'humor i la foscor, i ha construït un pont literari entre Orient i Occident, capaç de conjuminar els dos móns".

"En el món d'ara, Occident i Orient estan barrejats: quan escric no em sento ni d'un lloc ni de l'altre –ha dit l'escriptor–. Vaig créixer al Japó, parlo japonès i menjo habitualment menjar japonès –cosa que no vol dir que només mengi sushi–. Tot i això, al meu país hi ha molta gent que menja hamburgueses de McDonalds i beu Coca-cola, i no ho fan amb voluntat de ser més occidentals, sinó com amb total normalitat". Murakami ha recordat que el seu interès és omnívor, i que no fa diferències entre alta cultura i cultura popular: "M'agrada Kafka, però també Stephen King i els Soprano. Tot té el seu valor, i pot acabar apareixent en algun dels meus llibres".

Pel que fa als efectes devastadors del recent tsunami, l'escriptor ha mostrat el desconcert del país i la voluntat de canviar la realitat actual: "Fins ara havíem somiat en un país pacífic i ric, i teníem molt clar la direcció que havíem de seguir, però ara hem perdut el sentit de direcció. Estic convençut que els escriptors trobarem un camí per il·lusionar la gent una altra vegada. No tinc gaire clar com ho hem de fer, això, però crec que tenim l'obligació d'intentar-ho".

stats