Obituari

Mor Héctor García, el gran fotògraf del Mèxic del segle XX

És autor, entre altres del cèlebre retrat fet al pintor David Alfaro Siqueiros l'any 1960 rere les reixes de la presó del Palau de Lecumberri. El seu llegat supera el milió de negatius

El fotògraf mexicà Héctor García ha mort avui a causa d'una insuficiència cardíaca als 88 anys a la capital del país, una urbs que va retratar profusament, fet pel qual era considerat 'El Fotògraf de la Ciutat', segons han informat fonts oficials. García (Ciutat de Mèxic, 1923) és autor, entre altres del cèlebre retrat fet al pintor David Alfaro Siqueiros l'any 1960 rere les reixes de la presó del Palau de Lecumberri.

Deixeble d'artistes de la imatge com Manuel Álvarez Bravo (1902-2002) i Gabriel Figueroa (1907-1997), García va realitzar al llarg de la seva vida 65 exposicions individuals a Mèxic i a l'estranger. "Amb la seva càmera va retratar des de nens del carrer fins a artistes, escenes quotidianes, nus, camperols, presos, convertint-se en el fotògraf de Mèxic que a través de les seves imatges comptava la vida del país", ha expressat el Consell Nacional per a la Cultura i les Arts mexicà.


Un llegat prolífic

"Va treballar com a periodista gràfic en diverses publicacions de Mèxic i l'estranger des de 1945. En tres ocasions va guanyar el Premi Nacional de Periodisme (1958, 1969, 1979) i el 2002 va rebre el Premi Nacional d'Arts i Ciències", ha recordat l'organisme, amb funcions de ministeri de Cultura a Mèxic.
Héctor García c onsiderava que fotografiar era el mateix que "escriure amb llum". El seu llegat és "de més d'un milió de negatius", que es troben protegits "per la Galeria-Fundació Maria i Héctor García i en diversos llibres, com 'Pata de perro'.

Més continguts de