TEATRE
Cultura 17/01/2012

David Selvas converteix Laia Marull en una 'Hedda Gabler' moderna

El 25 de gener s'estrena el clàssic d'Ibsen al Lliure de Gràcia, un "festival de teatre" que gira al voltant d'una dona manipuladora que s'equivoca amb les seves decisions

Efe
2 min
L'equip al Lliure de Gràcia

BarcelonaHedda Gabler, el complex personatge que va crear Henrik Ibsen i que han interpretat algunes de les millors actrius de tots els temps, torna a cobrar vida de la mà de l'actriu catalana Laia Marull al Teatre Lliure de Gràcia, a Barcelona, a partir del pròxim 25 de gener. "Hedda Gabler és un personatge clau del repertori universal i quan et fiques en la seva pell entens el perquè", ha dit l'actriu, que considera Gabler una dona "que amaga moltes coses, que viu sempre en la corda fluixa i que es llança al límit en un joc de tot o res que no li dóna gaire bons resultats".

El director de l'obra, David Selvas, està convençut que aquest personatge que va crear Ibsen a final del segle XIX, i que dóna títol a l'obra, és "molt contemporani", motiu pel qual l'ha situat en els nostres temps. El personatge adquireix una nova dimensió i Laia Marull el veu "com una dona que no es troba a si mateixa, no viu a la seva pell i paga les conseqüències de les seves decisions equivocades". Selvas ha modificat el text d'Ibsen i ha optat per "posar sobre la taula molts dels conflictes que Ibsen manté en el subtext". "Aquests personatges han tingut relacions sexuals creuades uns amb altres i això està sobre la taula. No s'esmenta el tema amb metàfores com es feia al segle XIX. Els subterfugis rauen en la manera que tenen els personatges d'afrontar el que senten", ha aclarit Selvas.

El director, que té una llarga trajectòria com a actor, s'ha vist obligat a assumir la interpretació del personatge de Brack després que fa una setmana l'actor que preparava el personatge, Francesc Orella, patís una lesió al peu. Els actors han fet "un treball dur ", segons el director, perquè els ha demanat que "no siguin un simple frontó que ajuda a definir el personatge principal", sinó que estiguin "al nivell de Hedda Gabler". Així, per exemple, Ernest Villegas, que interpreta el marit de Hedda, s'ha esforçat a "no ser un calçasses", i Cristina Genebat ha reinventat el seu personatge perquè "no sigui la tonta". Altres personatges també han patit modificacions importants, com és cas de la tia de Hedda, que en l'original d'Ibsen és "molt de sabatilla i molt antiga" i en aquesta versió és una dona lesbiana que és a punt de perdre la seva companya de tota la vida.

stats