ART

Mor la pintora abstracta Helen Frankenthaler

L'artista nord-americana va pertànyer al moviment avantguardista 'Color field', que s'inspirava en l'expressionisme de Jackson Pollock i xopava grans teles amb taques de colors

La pintora abstracta nord-americana Helen Frankenthaler , coneguda per la seva tècnica per a imprimir sobre tela taques de color absorbides , ha mort aquest dimarts als 83 anys , segons informa The New York Times . Frankenthaler , nascuda el 12 de desembre de 1928 a Nova York , ha mort d'una llarga malaltia a Darien ( Connecticut ) . L'artista va saltar a la fama als anys cinquanta i seixanta, quan als Estats Units es va formar el moviment avantguardista Color field , que va apostar per barrejar els colors vius sense aplicar les normes cromàtiques i al qual també van pertànyer els nord-americans Morris Louis (1912-1962 ) i Kenneth Noland (1924-2010), i el rus Jules Olitski ( 1922-2007 ) .

Aquella generació es va caracteritzar per crear una àmplia gamma cromàtica en grans llenços crus mitjançant cremes , taques i polvoritzacions . Durant aquests anys va ser quan Frankenthaler va desenvolupar la seva tècnica inspirada en l'expressionisme abstracte de Jackson Pollock (1912-1956) , que abocava directament la pintura sobre un llenç col·locat a terra. En comptes d'emprar pintures d'esmalt com Pollock , Frankenthaler va provar de barrejar els seus colors amb trementina o aiguarràs perquè el pigment pogués absorbir les taques de color dins del propi teixit en comptes de limitar-se a pintar-hi a sobre . La tècnica –anomenada "xopament"– va aparèixer per primera vegada en l' oli de gran format Muntanyes i mar (1952 ) , que el 1998 va protagonitzar una retrospectiva sobre l'artista al Museu Guggenheim de Bilbao . La xopada va acabar amb la pinzellada gestual que va distingir a l'expressionisme abstracte en favor dels vessaments o dels ruixats amb pintura acrílica molt diluïda a la tela de cotó , de manera que s'aconseguia la fusió del fons i la figura a través del color .

Més continguts de