ART
Cultura 16/10/2012

L'Ajuntament de Barcelona no destinarà diners a la seu de l'Ermitage al port

L'alcalde Xavier Trias ha afirmat que és un projecte privat i que el consistori ha de vetllar per la conservació dels edificis que l'acolliran, inclosos en el catàleg de patrimoni arquitectònic

Ara
2 min
El Palau d'Hivern, seu de l'Hermitage rus

BarcelonaXavier Trias ha afirmat aquest dimarts que no hi ha inversió municipal per a la seu de l'Ermitage que un grup d'inversors vol instal·lar a Barcelona i que la tasca de l'Ajuntament de Barcelona consisteix en vetllar per la conservació dels edificis catalogats que l'acolliran. L'alcalde de Barcelona ha recordat, durant la presentació de la iniciativa 'Tapa Solidària', que els promotors d'aquesta iniciativa s'interessen per Barcelona per la seva capacitat d'atracció turística. I ha tornat a dir que encara no hi ha res tancat. El diari El País va avançar aquesta informació aquest dissabte, confirmada per responsables de l'Ajuntament que van especificar que "no hi ha res firmat". Aquest diumenge La Vanguardia assegura que hi ha un precontracte signat.

El lloc escollit serien tres grans edificis d'una planta –que estan inclosos en el catàleg de patrimoni, per tant d'una singularitat adient per a un museu– situats a tocar de l'hotel W. La zona estaria afectada pel projecte de la nova marina esportiva del Port Vell. Segons El País, el pla de la nova bocana permetria al museu edificar més de 6.000 metres quadrats.

El president del grup municipal socialista, Jordi Martí, s'ha mostrat crític amb aquesta iniciativa i ha afirmat durant el mateix acte que el projecte de l'Ermitage barceloní és "una operació d'especulació cultural" concebuda per a "l'explotació de la marca Ermitage". Martí, que va ser delegat de Cultura durant el govern de Jordi Hereu, fonamenta els seus dubtes en el fet que l'operació no està basada en un acord entre l'Ermitage i un museu de Barcelona, sinó d'una empresa que es pretén aprofitar de la situació precària que viu el museu de Sant Petersburg.

L'Ermitage és una de les pinacoteques i museu d'antiguitats més gran del món. La col·lecció que es pot veure al Palau d'Hivern dels tsars només parcialment (està escampada en 10 edificis i subseus), consta de gairebé 3 milions de peces. Per aquest gran volum d'obres d'art, l'Ermitage s'ha volgut desplegar en altres ciutats. A Amsterdam (obert el 2009), Ferrara, Londres i Las Vegas (els dos últims tancats el 2008 i 2009 respectivament) funciona com una franquícia. El museu aporta els seus fons, un grup inversor (amb presència d'empresaris locals) s'ocupen de la ubicació i logística, i les administracions locals faciliten amb ajuts econòmics l'establiment del museu a la ciutat.

stats