SECTOR EDITORIAL
Cultura 14/10/2012

Liao Yiwu: "Un país que massacra els seus nens s'ha d'acabar"

L'escriptor xinès, exiliat a Berlín, demana que es "desmembri l'imperi xinès" perquè s'acabi la recessió. Avui ha rebut el Premi de la Pau dels Llibreters Alemanys com a clausura de la Fira del Llibre de Frankfurt

Efe
1 min
La Nobel Herta Mülle abraça Liao Yiwu a Frankfurt / GETTY

FrankfurtL'escriptor xinès Liao Yiwu, conegut com el poeta de la massacre de Tiananmen, ha demanat aquest diumenge "desmembrar l'imperi" xinès perquè cessi la repressió, en rebre el Premi de la Pau dels Llibreters Alemanys, colofó de la Fira del Llibre de Frankfurt.

Liao no només ha demanat la fi de la gran Xina –repetint com un mantra les paraules "aquest imperi s'ha de desmembrar"–, sinó que fins i tot hi ha afegit el perquè: "Un país que massacra els seus nens s'ha d'acabar". Segons Liao, per cobrir les seves necessitats fonamentals dels humans no necessiten grans imperis: "Com més petit sigui un estat més fàcil és de governar". Això correspon a una utopia postulada pel filòsof xinès Lao Tse, que somiava amb un estat petit amb pocs habitants, i a qui Liao defineix com algú que fa apologia del separatisme. "Si el país no fos més gran que un llogaret, els seus habitants podrien triar un president sense problemes, beure junts, orinar junts o discutir junts sobre política", ha dit Liao.

El poeta i narrador xinès ha començat el seu discurs de recepció del premi evocant la mort de Lu Peng, un nen de nou anys que va ser el més jove de les víctimes de la massacre de Tinanamen el 4 de juny del 1989. "Lu Peng encapçala la llista dels 202 morts de Tiananmen. Tindrà sempre nou anys i vull que mai s'oblidi", ha dit Liao.

stats