Publicitat
Publicitat

Història

Hitler va protegir un veterà de guerra jueu

Hitler va ordenar assassinar entre 11 i 14 milions de persones, inclosos prop de sis milions de jueus, però va voler salvar-ne un perquè havia estat el seu comandant durant la I Guerra Mundial

Adolf Hilter va ordenar que Ernst Hess, un jutge jueu, no acabés pujant a un tren amb destí als camps d'extermini. El volia protegir perquè durant la I Guerra Mundial havia estat el seu comandant en cap. Així un revela una carta que Heinrich Himmler, el cap de les SS, va escriure l'agost de 1940, en què s'especificava que Hess no havia d'ésser deportat, perquè així "ho desitjava" el líder nazi. 

Hess havia rebut vàries condecoracions i havia estat el comandant de Hitler a Flandes. Va haver d'abandonar el seu càrrec de jutge el 1936 per culpa de les lleis nazis que vetaven els jueus de la majoria de feines. El mateix any havia rebut una pallissa d'un grup de nazis. Hess va escriure a Hitler i li va dir que per als jueus "el veto era com la mort espiritual, així com el fet d'exposar-los a l'ira popular". 

Hess i la seva família van fugir a Itàlia però el van deportar a Alemanya quan es va descobrir que l'ordre de protecció de Hitler havia estat revocada. Va passar la resta de la II Guerra Mundial fent treballs forçats i va escapar de la mort gràcies al fet que la seva muller no era jueva. La seva germana va morir a Auschwitz. Acabada la guerra va passar a treballar als ferrocarrils i va morir el 1983. La seva filla, Ursula Hess, que encara viu a Alemanya, ha explicat que el seu pare descrivia el jove caporal Hitler com un noi molt reservat i sense amics.


Els llibres que ens fan grans

Més continguts de

Els llibres que ens fan grans
PUBLICITAT
PUBLICITAT