Cultura
Cultura 17/08/2011

Coco Chanel, o l'espia nazi Westminster

Una nova biografia publicada als Estats Units ofereix detalls de la connexió de la modista francesa amb el govern de Hitler i revela algunes de les seves missions per al servei d'intel·ligència nazi a Madrid i Berlín durant la Segona Guerra Mundial

Agències
2 min
Coco Chanel, dissenyadora francesa / AFP

Nova YorkGabrielle Bonheur Chanel, l'emblemàtica dissenyadora francesa que va revolucionar el món de la moda amb el nom de Coco Chanel, va ser una espia per als nazis encoberta amb l'àlies Westminster, segons una nova biografia de la coneguda modista que ha sortit a la venda als Estats Units aquest dimarts.

"Chanel era més que una simple simpatitzant i col·laboradora dels nazis. Era una agent numerada dels nazis que treballava per l'Abwehr, l'agència d'informació militar alemanya", assegura l'editorial Knopf en un comunicat amb motiu de la sortida al mercat nord-americà del nou llibre sobre la dissenyadora.

Dormint amb l'enemic: La guerra secreta de Coco Chanel, escrita pel periodista nord-americà Hal Vaughan, ofereix detalls de la connexió de la modista francesa amb els nazis, i destaca el suposat número d'agent per a l'Abwehr, l'F-7124 , i el seu àlies, Westminster.

Vaughan, que va ser a les llistes de l'exèrcit nord-americà durant la Segona Guerra Mundial, revela "per primera vegada documents que detallen les extenses activitats de Chanel durant la guerra", documentades en arxius del Regne Unit, Alemanya, França i Estats Units, segons ha dit un portaveu de l'editorial.

Segons aquestes investigacions, la dissenyadora francesa hauria realitzat missions per al servei d'intel·ligència nazi a Madrid i Berlín durant la Segona Guerra Mundial al costat del seu amant, l'oficial Hans Gunter von Dinklage, algunes d'elles encomanades pel general de les SS Walter Schellenberg, mà dreta del comandant en cap d'aquest cos, Heinrich Luitpold Himmler.

El comunicat emès per l'editorial a Nova York assegura que aquesta nova biografia revela d'on provenia l'antisemitisme de la dissenyadora, per què estava "tan arrelat en ella", i com va ser reclutada per pertànyer al cos d'espionatge dels nazis.

A més, el llibre explica com Coco Chanel va utilitzar la seva posició d'espia nazi per rebre favors, com assegurar l'alliberament del seu nebot d'un camp d'internament militar o "prendre" el control de la seva marca de perfums a socis jueus, que es van haver d'exiliar als Estats Units durant la guerra.

La biografia, que segons l'editorial "revela la història al complet, negada i encoberta durant sis dècades de la col·laboració de Coco Chanel amb alts comandaments nazis", detalla, a més, com la modista va aconseguir evitar ser executada quan va ser detinguda i alliberada posteriorment a París.

La icònica dissenyadora, que ha protagonitzat nombroses biografies i pel·lícules, va morir el 1971 a París, ciutat a la qual va tornar als 71 anys després de nou anys d'exili a Suïssa per netejar la seva reputació i reinventar la marca amb la qual va revolucionar el món de la moda.

stats