Cinema

Hollywood atorga a Hayao Miyazaki l'Òscar honorífic

L'acadèmia nord-americana també reconeix amb el guardó l'actriu Maureen O'Hara i el guionista Jean-Claude Carrière

Un any després d'anunciar que es retirava del món del cinema i de l'animació, Hayao Miyazaki torna a primera línia de l'actualitat cinematogràfica impulsat per l'Acadèmia de les Arts de Hollywood. Aquesta institució li ha atorgat l'Òscar honorífic del 2015, juntament amb l'actriu Maureen O'Hara i el guionista francès Jean-Claude Carrière. D'aquesta manera, Hollywood ret homenatge a la figura de Miyazaki per tota la seva vida dedicada al cinema. De fet, el pare d''El viatge de Chihiro' i 'La princesa Mononoke' va estar nominat en l'edició anterior dels Oscars per la pel·lícula 'El vent s'aixeca', en la categoria de millor cinta d'animació. Finalment, però, 'Frozen: El regne del gel' va endur-se el guardó.

L'acadèmia nord-americana també ret un homenatge a l'actriu Maureen O'Hara, que ha participat en nombrosos llargmetratges com 'El cigne negre', 'Simbad el marí' i 'Tú a Londres y yo a California', entre altres. També va ser una de les intèrprets preferides del cineasta John Ford, amb qui va treballar a 'Río Grande' i 'L'home tranquil'. En paral·lel, Hollywood reconeix la trajectòria del guionista Jean-Claude Carrière, que va guanyar un Oscar el 1962 pel curtmetratge 'Heurex Anniversaire (Happy Anniversary)'. Carrière va rebre tres nominacions més, una de les quals per 'La insoportable lleugeresa del ser', del director Philip Kaufman.

A més, l'acadèmia ha atorgat el premi humanitari Jen Hersolt al músic Harry Belafonte. La cerimònia d'entrega dels guardons tindrà lloc el 8 de novembre al Ray Dolby Ballroom Hollywood & Highland Center.