FESTIVAL TEMPORADA ALTA
Cultura 29/10/2011

Homenatge a Comadira, un artista total

Estimat Comadira tocarà totes les tecles de l'extensa obra de l'artista gironí. Joan Ollé i Xavier Albertí dirigiran un homenatge que comptarà amb Lluís Soler, Montserrat Carulla i Jordi Boixaderas.

Narcís Presas
2 min
El poeta Narcís Comadira i el cuiner Joan Roca amb una il·lustració del llibre Lírica lleugera on surt una llebre, carn del plat que se servirà a El Celler de Can Roca.

Barcelona.El riu i les cases de l'Onyar fan que de vegades s'hagi dit que Girona és la Florència catalana. El director del Temporada Alta, Salvador Sunyer, va recuperar ahir aquesta vella analogia per dir que si Girona fos Florència en l'època del Renaixement, Narcís Comadira seria Miquel Àngel per la seva faceta d'artista total, i el reconegut cuiner Joan Roca seria Leonardo Da Vinci. La iniciativa de l'espectacle Estimat Comadira sorgeix d'una societat civil gironina amb ganes de retre homenatge al poeta i polifacètic artista gironí. El seu 70è aniversari, que celebrarà al gener, ha estat l'excusa perfecta.

Arran d'aquesta idea original, Salvador Sunyer va contactar amb Joan Ollé i Xavier Albertí per dirigir l'obra, que es podrà veure en una única funció dimecres vinent al Teatre Municipal de Girona. La proposta emana gironitat pels quatre costats: dedicada a un il·lustre artista local en plena setmana de Fires, produïda per El Canal, en el marc del Temporada Alta, i amb la implicació d'El Celler de Can Roca, el restaurant gironí més universal, que ha dedicat un plat a l'artista.

Estimat Comadira serà multidisciplinari, com no podia ser de cap altra manera tractant-se d'un homenatge a Comadira. Evidentment, hi seran presents els seus versos, però també la seva prosa, pintura, teatre i, fins i tot, una obra inèdita de l'artista gironí. Els dos directors van deixar anar pocs detalls sobre com serà l'obra, potser perquè el mateix Comadira s'ha estat de preguntar-los-ho durant tot aquest temps. "No en sé res de res", assegurava ahir un Comadira agraït per l'homenatge i amb moltes ganes de descobrir quins textos hauran escollit els dos directors, amics seus. "Tinc plena confiança amb ells", afegia l'escriptor.

Un dels plats forts de l'obra és el repertori de luxe que recitarà textos de Comadira encapçalat per un Lluís Soler que ahir afirmava que era "una sort impagable" participar a l'homenatge i que garantia que "ens ho passarem molt bé". Soler va descobrir l'obra de Comadira amb Vida perdurable i va coincidir amb Sunyer a ubicar-lo en l'època renaixentista. Acompanyaran Soler dalt de l'escenari Jordi Boixaderas, Montserrat Carulla, Jordi Figueras, Oriol Genís, Antònia Jaume, Carles Martínez i Julieta Serrano. Tant Ollé com Albertí ja han treballat abans amb textos de Comadira, i Salvador Sunyer ha destacat la seva gran capacitat d'adaptar-los.

Joan Ollé va explicar que la selecció de l'obra s'ha fet atenent la biografia de l'homenatjat i tenint en compte també les obres que s'adaptessin millor a les exigències escèniques. La música, sota la direcció de Xavier Albertí, també tindrà un paper protagonista, amb l'actuació estel·lar de dues "dives", la mezzosoprano Marisa Martins i la dolça veu de la cantant Sílvia Pérez Cruz, que acompanyada per Toti Soler, versionarà el poema Boca seca de Comadira.

stats