Cultura
Cultura 07/07/2011

Com aturar l'independentisme, o 'Informe Diagonal'

El periodista Josep Gimeno presenta, en clau de ficció, les estratègies proposades per un grup anònim de catalans influents, que han rebut el complicat encàrrec de desactivar la creixent voluntat rupturista existent a Catalunya. El llibre presenta “dades reals i contrastables” i l'autor remarca que no vol que ningú s'hi senti “etiquetat”

Francina Bosch
2 min
'Informe Diagonal, o com aturar l'independentisme', del periodista Josep Gimeno

Barcelona“L'Increment de l'independentisme a Catalunya ha encès les alarmes a Madrid... Un grup de persones rellevants de la societat catalana rep, des de la capital espanyola, l’encàrrec d’escriure un informe per aturar i ensorrar aquesta voluntat rupturista”. Així comença Informe Diagonal, el segon llibre del periodista de Cugat.cat Josep Gimeno.

Des d'un despatx situat a l'avinguda Diagonal de Barcelona, uns quants “escollits” per esferes influents de Madrid han de presentar propostes fermes per aturar l'onada creixent de partidaris d'un Estat Propi. “No vull que ningú se senti etiquetat”, assegura l'autor, “per això parlo en tot moment de col·lectius anònims”. Inspirat en “l'estructura” del best-seller Informe Lugano, de l'escriptora nord-americana Susan George, el llibre comença amb unes cartes anònimes creuades entre Barcelona i Madrid, que donen pas a un anàlisi acurada de la situació actual de Catalunya. “M'he basat en dades reals i contrastables per Internet”, assegura Gimeno, que presenta una radiografia financera del territori català “per posar de relleu que els arguments econòmics prevalen més que els sentimentals” en l'actual onada independentista. El gruix del llibre és l'informe en què els redactors presenten “les estratègies per desactivar” el moviment rupturista.

Gimeno assegura que “fa molt temps” que es va començar a interessar per l'evolució i l'actual situació de l'independentisme a Catalunya, i aquest llibre és una excusa per “reflexionar sobre els reptes que aquest moviment haurà d'afrontar en els propers anys” si vol tirar endavant.

Informe Diagonal, publicat per l'editorial A Contra Vent, surt a la venda aquest dijous. Aquest és el segon llibre de Josep Gimeno, autor de Catalunya demà, un recull d'entrevistes publicat per Ara Llibres el 2006, en què l'autor conversa amb diverses personalitats catalanes sobre el futur del país en el marc del segle XXI.

stats