Història
Cultura 22/11/2011

Isabel Burdiel guanya el Premio Nacional d'història amb una biografia d'Isabel II

L'obra, segons l'autora, analitza "els perills d'instrumentalitzar una institució tan important com la monarquia"

Efe
1 min

BarcelonaLa historiadora Isabel Burdiel ha guanyat per unanimitat el Premio Nacional d'Història amb l'obra Isabel II. Una biografía (1830-1904). Burdiel ha dedicat deu anys a escriure la biografia de la monarca. L'obra analitza, segons ha explicat l'autora, "els perills d'instrumentalitzar una institució tan important com la monarquia". En opinió de Burdiel, a la monarca espanyola "se l'ha responsabilitzat i molt de tot el que estava passant al país i jo he volgut veure la responsabilitat que tenien els qui van fabricar el personatge".

La historiadora és especialista en història política i cultural del liberalisme europeu del segle XIX, i va construir la biografia d'Isabel II a partir de l'arxiu privat de la mare de la reina i de la correspondència secreta i confidencial dels ambaixadors britànics i francesos. "Es tracta de material completament inèdit", segons ha confessat la guanyadora del Premio Nacional d'Història.

No és la primera incursió que fa la historiadora en la vida de la monarca. Al 2004 ja va publicar Isabel II. No se puede reinar inocentemente. Burdiel ha investigat "com es va fabricar a Isabel II", una monarca que als 13 va ser coronada i es va fer càrrec del govern. Als 16 la van obligar a casar-se amb un cosí seu a qui odiava. És a dir, argumenta l'autora, "va ser una persona amb una infància i una educació profundament manipulada per la cort i per la seva mare, a qui li interessava convertir-la en un bastió enfront el liberalisme".

stats