Isona Passola, en la gala dels Gaudí: "La vaga d'avui de TV3 ha estat un error dels nostres companys"

La presidenta de l'Acadèmia de Cinema Català reivindica el cinema català, el paper de TV3 i la taxa que prepara el Govern sobre les operadores de telefonia per ajudar el sector

El cinema català té molt de talent i molts pocs diners. Molta creativitat i poca indústria, o més aviat pocs recursos per fer-la funcionar. Aquest ha estat el missatge de la presidenta de l'Acadèmia de Cinema Català, Isona Passola, en el seu discurs a la gala de lliurament dels premis Gaudí, aquest diumenge a la nit.

Passola ha assegurat que a Catalunya "el cinema representa molt bé la diversitat, amb diverses llengües i gèneres". I ha afegit que "hi ha molt talent" i "hi ha fugues de talent" a causa de la manca de recursos i d'inversió en la indústria cinematogràfica, "que és una estructura d'estat, una cosa tots els estats ho entenen perquè saben que és la millor manera d'explicar-se fora".

"Catalunya s'ha defensat sempre en la cultura, però el cinema és car i per existir necessita d'uns pressupostos mitjanament alts", ha dit. I ha volgut reconèixer el paper de motor que ha fet sempre TV3, que ara "té menys pressupost i pot produir menys". "Ens han caigut les ajudes, tenim el 21% d'IVA i les televisions no coprodueixen", ha dit.

"Això no té res a veure amb la vaga d'avui, que ens ha fet mal i que ha estat un error dels nostres companys [de TV3], no han entès que anaven contra els Gaudí, i ells no volien anar contra els Gaudí, volien resoldre el seu conveni col·lectiu", no s'ha estat de dir Passola, en referència a l'aturada dels treballadors de Televisió de Catalunya que ja ha impedit que la cerimònia es retransmetés per TV3.

L'acte s'ha retransmès finalment a través de La Xarxa de comunicació local, cosa que Passola ha agraït amb molt èmfasi a La Xarxa, a la Diputació de Barcelona i al seu president, Salvador Esteve, del qual ha dit que ha fet "honor al seu nom" i els ha "salvat d'una de bona".

En la línia reivindicativa, Passola també ha demanat a les operadores de telefonia que no pateixin per la taxa finalista que impulsa el departament de Cultura de la Generalitat, una taxa que es destinarà a ajudar la producció de cinema. "Que no pateixin, que és una taxa molt petita per a ells i que a nosaltres ens permetrà fer moltes coses, al capdavall així es compensaran aquestes quotes tan altes que tenim, més que a Europa", ha puntualitzat.

"Si aquest país vol ser potent, no es pot permetre no tenir cinema. Visca el cinema català!", ha acabat la presidenta.