Cultura 17/05/2013

Isona Passola: "Ens hem de donar almenys un minut d'independència perquè pugem reflexionar sobre què significa"

La presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català elogia la feina feta per l'anterior consell directiu a l'hora de "començar a obrir el camí de l'autoestima" de les produccions catalanes

Ara
2 min

BarcelonaLa presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola, pensa que per comprendre com seria una Catalunya independent primer hauria de ser possible viure-hi un moment: "Ens hem de donar almenys un minut d'independència perquè pugem reflexionar sobre què significa". Passola ha especulat, durant una entrevista a TV3, sobre un futur estat català en ser preguntada pel documental que produeix: 'L'endemà', un projecte de microfinançament que vol oferir raons a favor de la independència del poble català. El documental està previst que s'estreni el gener del 2014 i es començarà a filmar el pròxim mes de juny.

La productora de 'Pa negre' creu que la relació entre Catalunya i Espanya s'hauria de refredar i tenir un moment de "no relació" que ajudaria a recapacitar les dues parts. De fet, Passola no és partidària de crear situacions tenses gratuïtament per solucionar la relació entre Catalunya i Espanya: "Detesto tractar aquest tema des de la irracionalitat i el frontisme". Així, Passola aposta pel dret a decidir la independència en una consulta perquè, creu, seria el primer pas per "resoldre una bona relació de veïnatge".

Sobre el polèmic homenatge a la División Azul que va muntar la delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria de los Llanos de Luna, Passola n'ha demanat la dimissió immediata. Argumenta que la celebració "explica com de malament es va fer la Transició" i en revela els culpables: "Hi ha una part del franquisme incrustada al PP i ens cola gent com aquesta".

Passola, que porta just un mes al càrrec de presidenta de l'Acadèmia, elogia la feina que va fer l'anterior consell directiu per "començar a obrir el camí de l'autoestima del cinema català". Explica que des l'entitat es vol treballar per "crear una bona imatge de marca" de les produccions catalanes i aprofitar que és una plataforma "amb molta visibilitat per promocionar". A més, es vol potenciar el rodatge en llengua catalana: "L'Acadèmia vol lluitar per perdre la por de rodar en català". Tot i així, les previsions de la indústria del cinema no són esperançadores per "un 21% d'IVA absurd", però gràcies a èxits com el de 'Pa negre' poden engegar nous projectes.

stats