CINEMA
Cultura 07/03/2011

Panahi no marxarà de l'Iran

El cineasta Jafar Panahi, condemnat a sis anys de presó, creu que les autoritats farien els ulls gossos si decidís marxar del país. Tot i això, ha declarat que el seu lloc és a l'Iran, i que no té cap intenció d'anar-se'n

Redacció
1 min

Barcelona"El meu lloc és aquí", deia el cineasta Jafar Panahi en una entrevista per a la revista francesa La règle du jeu, que serà publicada en el diari Libération. El director iranià està convençut que "les autoritats farien la vista grossa "si escapés del país. Però, com assegurava aquest matí a Teheran en una conversa amb Jean–Louis Martinelli –director del Théâtre des Amandiers–, no en té pas intenció.

"Visc en la pitjor de les situacions", deia Panahi durant l'entrevista. "En qualsevol moment em poden venir a buscar per ficar-me a la presó". Però, tot i que podria optar per exiliar-se, està decidit a continuar al peu del canó. "Com a cineasta, tinc l'obligació de quedar-me; la meva feina consisteix a filmar els iranians i les iranianes, perquè en conec la manera de pensar millor que ningú". I afegia: "Jo no faig pel·lícules polítiques, però els meus films parlen d'una realitat social".

"Sigui com sigui, m'he convertit en un símbol per a molta gent", declarava Panahi. "Si marxés, tota la feina que he fet fins ara es perdria, i abandonaria tots aquells que lluiten perquè la vida en aquest país canviï". I, alhora, també es nega a excusar-se davant de les autoritats i a renegar de la seva causa. Com bé concloïa, "el silenci és la mort".

stats