Clàssica
Cultura 31/01/2011

Jaime Martín és el nou director titular de l'Orquestra de Cadaqués

L'Orquestra de Cadaquès ha presentat avui al nou director titular. Es tracta del músic Jaime Martín que assumeix aquest paper després d'haver dirigit puntualment a la formació.

Acn
2 min
Jaime Matín.

CadaquésMartín és un dels fundadors de l'Orquestra i malgrat haver desenvolupat la seva carrera com a flautista els darrers dos anys s'ha dedicat a la direcció assumint aquest paper en diverses orquestres de primera línia. El nou titular, que compartirà aquest paper amb l'italià Gianandrea Noseda, pretén mantenir la línia artística de la formació apostant pel repertori nacional i el foment de la música contemporània i, sobretot, augmentar la projecció internacional d'una orquestra que ja és molt respectada fora de les nostres fronteres Jaime Martín reconeix que quan era petit el seu interès per la música era nul. No va ser fins que, quan tenia 8 o 9 anys, el seu pare el va portar a veure un concert de Txaikovski que ell es va quedar impressionat 'pel so d'una orquestra simfònica en directe'. Des d'aleshores Martín va apostar per poder conviure amb els misteris del so.

La seva carrera musical es va iniciar i desenvolupar a través de la flauta, 'l'instrument que era més accessible econòmicament', reconeix. Amb aquest instrument Martín ha estat solista de la Royal Philarmonic Orchestra, de l'Academy of ST. Martín in the Fields, de l'English Natoional Opera i, actualment, ho és de la London Phillarmonic Orchestra.

Però el seu interès sempre ha estat poder copsar els so d'una orquestra, el misteri de perquè una formació té diferents sons en funció de la mera presència d'un director diferent, el poder fer-la sonar d'una manera determinada. Aquestes són algunes de les qüestions que l'han intrigat durant la seva carrera.

Per això, quan fa tres anys li va sorgir la possibilitat de dirigir una orquestra d'estudiants al festival de Lucema, Martín no s'ho va pensar dos cops i la experiència va ser tan bona que el músic va decidir continuar investigant aquest camí.

Des d'aleshores Martín ha assumit la batuta de l'Orquestra Simfònica de Castella i Lleó, l'Irish Chamber Orchestra, la Manchester Camerata i l'Orquestra Simfònica del Vallès entre d'altres.

La seva presentació oficial com a director va tenir lloc el novembre de 2008 quan, en dos concerts a Saragossa i Madrid, Sir Neville Marriner, director convidat de l'Orquestra de Cadaqués, li va passar el testimoni i el va 'apadrinar com a director'.

Ara, Martín assumeix la direcció titular de la formació de Cadaqués després d'haver exercit de director en alguns projectes puntuals, com el muntatge sobre l'Amor brujo amb la cantant Estrella Morente i l'actor Jordi Dauder.

El director artístic de la formació, Llorenç Caballero, ha explicat que el nomenament de Martín s'ha desenvolupat de forma natural, pel seu caràcter, la seva capacitat i el pes que Martín té dintre de l'Orquestra. També ha assenyalat que el seu paper és plenament compatible amb el de Giandrea Noseda qui, donats els seus compromisos, no pot participar en més de dos projectes l'any.

La intenció del nou director titular és mantenir l'aposta per la reivindicació de repertori català i espanyol, la música contemporània i sobretot, per donar projecció internacional a l'orquestra i respondre a les expectatives que la formació esta creant.

L'estrena del càrrec tindrà lloc els dies 7 i 8 de febrer en el marc del cicle Ibermúsica. L'Orquestra oferirà tres concerts a Madrid, Saragossa i Santander, que recorden aquells on Neville va apadrinar a l'actual director. El repertori consistirà en L.v. Beethoven i A. Dvorak i la formació estarà acompanyada per la violinista Lisa Batiashvili.

stats