Publicitat
Publicitat

ART

Christie's ven tres cartes de James Dean a la seva nòvia per 26.000 euros

L'actor hi diu que l'obra que li va obrir ñes portes a Hollywood és "una porqueria" però "probablement serà un enorme èxit". Les cartes daten d'un any abans de la seva mort en accident

Tres cartes manuscrites que l'actor nord-americà James Dean (1931-1955) va escriure la seva nòvia Barbara Glenn als anys 50 s'han subhastat a la casa Christie 's de Londres per un total de 22.500 lliures ( 26.034 euros). Les missives, que es presentaven en tres lots diferents, van ser adquirides per via telefònica per un sol comprador no identificat, que amb la seva oferta va superar el preu estimat de 18.600 euros.

Les cartes, en què Dean narra les seves experiències a Broadway o expressa la seva solitud, procedien de l'arxiu familiar de Barbara Glenn, amb qui l'actor va sortir durant dos anys. En una d'elles, escrita el 10 de gener de 1954 –l'any anterior a la seva mort en accident de cotxe– des d'un hotel de Filadèlfia, l'actor es refereix als assajos per a l'adaptació per a Broadway de The Immoralist, un muntatge que considera "una porqueria" però del que pronostica que "probablement serà un enorme èxit". De fet, les bones crítiques que va rebre li van obrir portes en la seva carrera i al cap de poques setmanes es va traslladar a Los Angeles, bressol de la indústria cinematogràfica nord-americana.

En una altra carta, escrita al maig d'aquell any, mentre filmava A l'est de l'Edén, el seu primer paper protagonista, Dean es queixa que Barbara, que era una jove aspirant a actriu, hagi acceptat un contracte per posar en banyador: "Això és vendre barat ", li diu. A la tercera carta fa broma amb què la seva relació es pugui estar a punt de trencar: "Amor meu, no t'he escrit perquè m'he enamorat". No obstant això, resulta que només es refereix al seu cavall, Cisco the kid. I, després d'explicar com de sol que se sent en aquesta mateixa missiva, li agraeix a ella "les cartes més boniques i dolces del món".

Segons ha indicat Christie's, la parella es va conèixer mitjançant un amic comú, l'actor Martin Landau, a Nova York. El fill de Glenn, el cineasta Keith Gordon, qui va posar la correspondència a la venda, va declarar amb anterioritat que esperava que el comprador del lot pogués gaudir de les cartes tant com la seva mare ho va fer en aprofundir en la història d'amor. "Eren actors joves començant i lluitant junts. Ella mai va parlar del seu romanç en detall, però jo sabia que Jimmy va ser la seva primera relació seriosa i madura". "Pel que sembla va ser molt intensa i hi va haver moltes ruptures i reconciliacions, però ella es va mantenir com la seva confident fins i tot en els moments de separació", ha afegit. Finalment, l'actriu va trencar amb Dean i es va unir a l'actor i director Mark Gordon, pare de Keith, "amb la benedicció de Jimmy", que, com ella, sabia que la seva relació "estava massa plena de drama com per ser mai estable" , d'acord amb el seu fill.

Nascut el 8 de febrer de 1931 a Indiana (EUA), Dean, considerat avui símbol del glamur del vell Hollywood, va tenir una curta però fructífera carrera teatral i cinematogràfica, que es va veure truncada el 1955 quan va morir en un accident de cotxe a Califòrnia a els 24 anys.

A la subhasta d'avui, dedicada al món del cinema i l'espectacle, el lot més cotitzat ha estat un uniforme de Stormtrooper de la Guerra de les Galàxies adjudicat per 205.250 lliures (237.474 euros).

Les

Més continguts de

le
PUBLICITAT
PUBLICITAT