CINEMA
Cultura 07/02/2011

80 anys i sempre jove

James Dean és i serà sempre un rebel amb caçadora vermella. 55 anys després de la seva mort, encara conserva tot el seu carisma

Redacció
1 min
James Dean

BarcelonaSi el seu Porche no s'hagués estimbat en una carretera californiana el 30 de setembre de 1955, James Dean hauria celebrat avui els seus 80 anys. Va ser un dels grans mites del cinema americà dels anys 50, amb tan sols tres títols al sarró i quatre anys de carrera. Mai ningú havia aconseguit la immortalitat en tan poc temps.

Dean va néixer a Marion, una zona rural d'Indiana, el 8 de febrer de 1931. Després d'abandonar la granja per fer els seus estudis d'art dramàtic –i de dret– a Los Angeles, va començar a deambular per Broadway, de teatre en teatre, fins que va aconseguir aparèixer en el cartell d'un parell d'obres, See the jaguar i The Immoralist, que el van dur cap al cineasta –i membre fundador de l'Actor's Studio– Elia Kazan. Així va grimpar cap a l'èxit en un Hollywood que demanava noves estrelles carismàtiques a crits.

Tres pel·lícules, abans del fatídic accident. A l'est de l'edèn, d'Elia Kazan, Rebel sense causa, de Nicholas Ray, i Gegant, de George Stevens. I, si bé és cert que a la darrera li van blanquejar els cabells per envellir-lo, encara avui el recordem com el jove rebel, amb la caçadora vermella i els texans ajustats que va seduir una generació d'espectadors. Per molts anys, Jimmy!

stats