Publicitat
Publicitat

OPINIÓ

A Jaume Collboni li creixen els nans del bosc cultural

Les reaccions

El pla de cultura del tàndem Jaume Collboni - Xavier Marcé no ha agradat gens a l’oposició, i al regidor li han crescut ara no menys de 600 nans del bosc cultural que, en un document que corre per les xarxes i del qual s’ha fet ressò aquest diari, critiquen les formes amb les quals s’han pres les decisions i gairebé el conviden a marxar. Certament que la cultura municipal no ha tingut bon recorregut des del canvi de govern. Barcelona en Comú no va saber gaire què fer i no va fer gran cosa. El PSC va mostrar interès però li van vetar el fitxatge de Xavier Marcé. Els socialistes ho van acceptar i tot seguit Jaume Collboni va incorporar Marcé com a assessor de la presidència, fora de l’organigrama directiu. Quines maneres!

Un pla poc confrontat

El millor del pla cultural és la seva voluntat de remoure la societat amb les eines de la cultura. Però això com es fa? Com tots els plans, hi ha un gruix de bons desitjos (increment de públic, de pressupost, oferta per als turistes) que subscriuria qualsevol i també idees poc confrontades, com la creació d’un “gran” festival de dansa, que ens recorda la política d’aparador, o la recerca d’un espai estable de “circ i de les expressions escèniques transfrontereres”. Una estranya barreja que ignora l’existència del centre de circ de Nou Barris.

Per què un “gran” festival de dansa?

No crec que ara per ara Barcelona necessiti un “gran” festival de dansa. I no ho crec perquè entenc que abans cal consolidar l’activitat del Mercat de les Flors, que ha vist com els seus pressupostos minven any rere any i que, malgrat això, i gràcies a la direcció de Francesc Casadessús, ha aconseguit fidelitzar el públic amb un alt nivell d’assistència. A més, ha situat el Mercat en el mapa europeu de la dansa amb coproduccions amb grans coreògrafs. En conseqüència, seria molt més desitjable dedicar els recursos municipals disponibles per a la seva programació a incrementar els espectadors i tenir accés a programar grans espectacles internacionals de companyies que en altres èpoques havien tingut una certa continuïtat en la nostra cartellera. Ah, per cert, el Mercat ja té un festival, el Sâlmon, ben nodrit per la fàbrica de creació El Graner d’artistes nous, joves i que -apuntin- se celebrarà entre el 25 de novembre i el 5 de desembre. Però potser no és prou “gran” el Gran-er.

Els llibres que ens fan grans

Més continguts de

Els llibres que ens fan grans
PUBLICITAT
PUBLICITAT