Jaume Plensa cedeix la seva 'Carmela' a Barcelona durant 8 anys prorrogables

Ho han anunciat avui l'artista, l'Ajuntament i el Patronat del Palau

La 'Carmela' de Jaume Plensa es queda a l'exterior del Palau de la Música. L'Ajuntament de Barcelona i l'artista han signat aquest matí un acord segons el qual l'obra romandrà de manera gratuïta a la ciutat durant 8 anys prorrogables. “Ens omple d'orgull i d'honor”, explica Mariona Carulla, presidenta del Patronat del Palau de la Música,  sobre l'acceptació de l'oferiment de l'artista per part del consistori. “Va començar com una exposició temporal i ha acabat sent una altra cosa.

“La peça s'ha posicionat al Palau i ha sigut molt emotiu per a mi que la gent hagi tingut ganes que la peça es quedi”, diu l'artista. “L'Ajuntament me la volia comprar, però no m'ha semblat oportú, en aquest moment que hi ha altres preocupacions”, subratlla Plensa. “És una història d'amor que acaba bé”, ha dit Jaume Collboni per sintetitzar sobre el dipòsit de l'obra.

Collboni també afirma que aquesta cessió contribueix a resoldre “el deute” que la ciutat té amb un dels seus artistes més “universals”. “Gràcies a la generositat de Jaume Plensa complim l'obligació d'acostar l'art a la ciutadania”, ha dit també el tinent d'alcalde de Cultura.

Jaume Plensa comença a estar reconegut a la ciutat de Barcelona”, ha conclòs el polític. L'Ajuntament només s'haurà de fer càrrec del manteniment de l'obra. Abans d'aquest acord, estava previst que la peça abandonés l'exterior del Palau el 22 de setembre i que viatgés a una exposició als Estats Units.

Jaume Plensa no té galeria a Barcelona, i en els últims anys el projecte d'un cap monumental que li va encarregar l'alcalde Xavier Trias ha estat envoltat de polèmica arran de l'alt cost de la peça. Sobre si el dipòsit de 'Carmela' anul·la la realització d'aquest gran projecte, l'artista s'ha limitat a dir que “ara gaudim d'aquest”.