Cultura 14/08/2012

L'òpera 'Java suite' omple Peralada de decadència, ambició i diners

El festival s'estrena en el terreny de les coproduccions amb la tercera col·laboració del compositor Agustí Charles i el dramaturg Marc Rosich

Acn / Ara
2 min
Una escena de 'Java suite' / ACN

PeraladaLes relacions de poder, el sexe i l'abús centren 'Java Suite', l'òpera del compositor Agustí Charles i el dramaturg Marc Rosich que s'estrena aquest dimarts al Festival Castell de Peralada. El llibret narra la història de dos germans molt rics que gaudeixen buscant víctimes per demostrar el seu poder. L'origen de la peça es remunta a la peça teatral de Rosich 'Surabaya', i és la tercera col·laboració de Charles i Rosich. Abans van estrenar dues òperes: el muntatge de petit format 'La Cuzzoni' i una altre espectacle de majors dimensions titulat 'Lord Byron, un estiu sense estiu', esrenat al Liceu el 2011. 'Java Suite' és una òpera en un acte i ha mantingut ocupats els autors gran part dels darrers dotze mesos. La posada en escena beu del llenguatge cinematogràfic, amb una gran pantalla al fons de l'escenari on es projecten vídeos.

'Java Suite' és, diu el mateix Rosich, una òpera descarnada que mostra fins on pot arribar la malícia humana. "Explica la curiosa relació de dos germans adinerats que s'avorreixen mortalment i busquen com divertir-se mostrant tot el seu poder i actuant de depredadors", concreta. Però darrere d'aquesta trama, 'Java Suite' va més enllà. "La parella de germans em serveix per reflexionar, d'una manera més extensa, sobre les relacions de poder entre el primer i el tercer món, però també entre aquells qui tenen diners i la cultura", assegura el dramaturg.

La partitura d'Agustí Charles transmet la duresa dels dos germans. La música és, com explica el mateix compositor, "una connexió directa que ajuda a construir cada personatge i que li dóna tot allò que no es pot dir amb paraules". "En aquesta òpera, la música aporta una tercera dimensió al text i retrata allò inexplicable", concreta el compositor català.

Els intèrprets de la història són María Hinojosa, el baríton Xavier Mendoza i l'actor Max Grosse. El grup instrumental BCN216 hi posa la música. L'òpera s'estrena aquest dimarts al vespre i representa l'entrada del Festival Castell de Peralada al terreny de les coproduccions, juntament amb el Theater Basel i l'OBNC Barcelona.

stats