MÚSICA
Cultura 18/03/2011

El Jazz Terrassa tria Perico Sambeat 'jazzman' de l'any

Ja ha arrencat la 30a edició del festival Jazz Terrassa que ha reconegut Perico Sambeat Jazzterrasman 2011. El saxofonista valencià portarà la Flamenco Big Band a la Nova Jazz Cava.

Marta Salicrú
2 min
El valencià Perico Sambeat va deixar la flauta pel saxo als 19 anys, En la mateixa època en què va arribar a Barcelona.

Barcelona.El festival Jazz Terrassa va engegar dimecres l'edició del trentè aniversari, una edició que ha coronat el saxofonista valencià Perico Sambeat amb el premi Jazzterrasman de l'any com a reconeixement a una carrera amb una vintena de discos editats com a líder i prop d'un centenar com a acompanyant, alguns al costat de figures com Brad Mehldau, Kurt Rosenwinkel, Tete Montoliu i Pat Metheny. "Per a mi és un gran honor -afirma Sambeat- perquè els anteriors Jazzterrasman són persones que admiro molt". Des que va instaurar el premi el 2002, el Jazz Terrassa l'ha atorgat, entre altres, a músics com Roy Hargrove, Jorge Pardo, Johnny Griffin i Tete Montoliu, a aquest últim de manera pòstuma. "M'alegro molt que el meu nom figuri al seu costat, la veritat és que és meravellós".

Un dels festivals més potents

"Sempre he estat molt fan del Festival de Jazz de Terrassa", reconeix Sambeat, que hi ha tocat més d'una trentena de vegades des del 1987. "És un dels festivals de jazz més potents d'Espanya, i sempre s'ha mantingut fidel a una programació molt rigorosa, sense sortir mai del jazz. Molts altres festivals han caigut en certes concessions comercials", lamenta el músic. "A mi em sorprenen certes programacions de festivals de jazz amb artistes que no tenen res a veure amb el gènere, i que suposo que es programen per atraure el públic. Però aquí això no ha passat mai. La programació del Jazz Terrassa de vegades em resulta més interessant que la del Festival de Jazz de Barcelona", sentencia.

Per Sambeat, a més, el cas de Terrassa, "una ciutat tan petita", és especialment exemplar: "En molts punts d'Espanya es fan festivals de jazz grans i espectaculars un cop a l'any, mentre que la resta de l'any hi ha sequera". Terrassa, per contra, té la Nova Jazz Cava, "amb una programació interessantíssima els dotze mesos de l'any".

Una 'big band' flamenca

Perico Sambeat va estudiar piano i flauta al conservatori, i als 19 anys va començar a aprendre a tocar el saxo de manera autodidacta perquè, com a improvisador, la flauta li quedava "una mica curta pel que fa a recursos expressius". "Les meves inquietuds em van portar a buscar una escena més gran, i vaig veure que havia d'anar a Barcelona. En poc temps vaig anar a petar al Taller de Músics i m'hi vaig trobar com el peix a l'aigua. Hi havia tota una generació de músics joves amb un talent increïble i una creativitat animal. Cada dia hi passava alguna cosa interessant".

Al Jazz Terrassa Sambeat hi portarà, el 31 de març, el seu projecte més ambiciós, la Flamenco Big Band, una vintena de músics entre els quals destaquen Javier Colina (contrabaix), Marc Miralta (bateria) i la cantaora Alba Carmona, que interpretaran els vuit temes de flamenc en clau de jazz que Sambeat va compondre per al disc Flamenco Big Band (2008). "Tradicionalment el Jazzterrasman protagonitza una jam session al festival amb els seus amics. Però quan pensava amb qui podia tocar ens vam adonar que tots els músics a qui volia trucar formaven part de la Flamenco Big Band, i vam pensar de portar-la a Terrassa. Va ser una alegria, perquè una big band no és fàcil de portar".

stats