Jean-Gabriel Périot guanya el festival L'Alternativa amb 'Nos défaites'

El jurat ha valorat que ha estat capaç de "repensar les problemàtiques del present"

La 26a edició del Festival de Cinema Independent de Barcelona, L'Alternativa, ha comptat amb un programa de 165 pel·lícules i activitats que defensen la diversitat i conviden a la reflexió. Els grans guardonats en l'edició d'enguany han sigut Nos défaites, del francès Jean-Gabriel Périot, que ha guanyat el premi a millor llargmetratge internacional, dotat amb 4.000 euros, per "haver convertit un institut en un laboratori polític i cinematogràfic" que el jurat ha considerat "capaç de repensar les problemàtiques del present".

“Amb la repressió policial, la política deixa de ser una abstracció”

El premi a millor film nacional, valorat en 2.000 euros, ha anat al film Meseta, de Juan Palacios, que ha rebut el reconeixement després que el jurat designat per l'Associació Catalana de Crítics i Escriptors valorés la seva capacitat per pensar un guió "ple de situacions originals sobre la despoblació".
D'altra banda, i pel que fa al premi a millor curtmetratge internacional, també dotat amb 2.000 euros, el guanyador ha sigut el belga Emmanuel Marre amb el film D'un château l'autre, amb un "emotiu relat" sobre la complexitat de les relacions humanes.

Mencions especials per 'Erde'

Pel que fa a mencions especials, el jurat les ha concedit a Erde, de Nikolaus Geyrhalter, en la categoria de llargmetratge internacional per abordar el problema ecològic "amb rigor cinematogràfic" i amb diversos testimonis; a Orbainak de Jorge Moneo Quintana en la categoria de curtmetratge internacional per "la riquesa" de llenguatge audiovisual", i a Las letras de Jordi com a millor film nacional, de Maider Fernández, pel seu "acostament sense paternalismes" i l'"honestedat" en les relacions entre cineasta, càmera i personatge.

El Premi Don Quixot de Llargmetratge Internacional, que és en col·laboració amb la Federació Internacional de Cineclubs, ha sigut per a Sarah J. Christman amb Swarm Season, mentre que Zumiriki, d'Oskar Alegría, ha rebut una menció especial.

En la categoria de premi Antaviana - Mentoring Projectes, dotat amb 2.500 euros i consistent en la masterització digital DCP de l'obra, el premiat ha estat O auto das ánimas, de Pablo Lago Dantas. El nido, d'Eva Valiño, ha estat guardonat com a projecte amb la millor fotografia en el teaser o millor disseny del dossier i consisteix en material d'il·luminació de cinema digital per valor de 1.000 euros.

El Primer Test del Rec, que és en col·laboració amb el REC (Festival Internacional de Cinema de Tarragona), se l'ha endut Fernando Gómez-Luna amb El rastro firme, i consisteix en la participació del projecte en fase de postproducció al festival tarragoní.

El premi Acció Curts de Dones Visuals, dotat amb 1.000 euros destinats a la producció del curtmetratge, ha sigut per a Sandra Reina per El bus de la cárcel.

L'últim guardó, el premi Acció Curts Aluzine en col·laboració amb l'empresa Aluzine de serveis de lloguer d'il·luminació cinematogràfica i dotat amb 3.000 euros, ha recaigut en Tormenta de verano, de Laura García.

El lliurament de premis ha estat aquest dissabte a dos quarts de deu del vespre al CCCB amb una festa de cloenda que ha comptat amb la presència d'algun dels directors dels films guanyadors.

El festival va començar el dia 11 de novembre i acabarà avui diumenge, dia 17. De fet, avui encara hi ha activitats previstes, com la sessió familiar al matí amb la projecció de curts d'animació Muntanya russa animada o un taller infantil sobre el teatre d'ombres. A la tarda es podran veure els films guardonats Nos defáites, D'un château l'autre i Meseta, entre d'altres.