HISTÒRIA
Cultura 20/09/2012

Jesús parla de la seva dona en un papir

Un papir del segle IV, propietat d'un col·leccionista privat, demostra que el debat sobre si Jesús era o no cèlibe ja existia entre els primers cristians. En el papir, Jesús considera la seva dona com una deixebla.

Ara
2 min
Jesús parla de la seva dona en un papir

BARCELONA."Jesús els va dir: «La meva dona...»" Està escrit en tinta negra, amb una lletra tan petita que només és llegible si s'enfoca amb una lent d'augment. El papir és com una targeta de visita: fa quatre centímetres per vuit. La professora de la Harvard Divinity School Karen L. King assegura que va ser traduït al copte al segle IV. I just a sota de la frase en què Jesús fa referència a la seva dona, n'hi ha una altra que encara pot provocar més polèmica en un Vaticà que, ara per ara, no permet a les dones dir missa: "Ella podria ser la meva deixebla".

El papir en qüestió és el primer document antic descobert fins ara en què Jesús menciona la seva dona. I evidencia que el debat sobre el celibat no és actual, sinó que ja aixecava polseguera entre els primers cristians: "El fragment suggereix que alguns primers cristians defensaven que Jesús estava casat", ha assegurat King. "Hi havia -continua la professora- una controvèrsia al segle II sobre si Jesús estava casat o no, i un debat sobre si els que predicaven la fe s'havien de casar i tenir relacions sexuals o no".

El document, però, ha aclarit King, no prova que Jesús, el personatge històric, estigués casat, perquè es va escriure segles després de la seva mort. A més, segons la professora, la literatura cristiana més rigorosa no es pronuncia sobre aquest tema.

La primera notícia que va rebre la professora de la Universitat de Harvard sobre l'existència d'aquest papir va ser el 2010, quan un col·leccionista privat li va enviar un correu electrònic demanant-li que el traduís. El col·leccionista, que no vol donar a conèixer ni el seu nom ni la seva nacionalitat perquè tem que l'assetgin, acumula una important col·lecció de papirs grecs, coptes i àrabs.

Al principi King va reaccionar amb escepticisme. El desembre de l'any passat, però, el propietari li va portar el papir a la universitat. Ella el va mostrar a dos experts en papirs: Roger Bagnall, director de l'Study of the Ancient World, de la Universitat de Nova York, i AnneMarie Luijendijk, professora de religió de Princeton. Tots dos estan convençuts que és autèntic.

Un origen misteriós

És un misteri, però, on o com es va descobrir el papir. Només se sap que va anar a parar a les mans del misteriós col·leccionista després de la mort del seu antic propietari, un alemany. Amb el papir hi havia un manuscrit firmat per un professor d'egiptologia de Berlín. El professor assegurava que era l'únic document en què Jesús es pronunciava sobre la seva dona.

Tan sols s'han conservat alguns fragments del document original. Per tant, s'ha perdut part del context. King, però, es manté ferma: "«La meva dona» no és qüestionable, aquestes paraules no poden dir res més". No queda ni rastre de com continuava la frase. King, que ha presentant el document al Congrés Internacional d'Estudis Coptes, celebrat a Roma, no ha sotmès la tinta del papir a les proves de carboni. Fer-ho serviria per demostrar-ne l'antiguitat però destruiria el document.

stats