Publicitat
Publicitat

La vídua del pintor Joan Ponç reivindica una gran exposició sobre l'artista

Mar Corominas estén la mà a l'Associació Joan Ponç, amb qui mantenia un litigi, per recuperar la figura de l'artista, mort fa 30 anys

La vídua del pintor Joan Ponç, Mar Corominas, ha reivindicat avui la figura del seu company, de qui es compleixen trenta anys de la seva mort, i ha demanat que s'organitzi una gran retrospectiva, estenent la mà a l'Associació Joan Ponç, amb qui manté un litigi, per fer-ho conjuntament.

Fundador del grup avantguardista Dau al Set juntament amb el poeta Joan Brossa, el filòsof Arnau Puig i els pintors Antoni Tàpies, Modest Cuixart i Joan-Josep Tharrats, avui l'escriptor Luis Goytisolo, donant suport a la petició de Mar Corominas, l'ha considerat la figura més rellevant de tots ells, per sobre de Tàpies.

L'hora de la reconciliació

Al saló del seu domicili, Mar Corominas ha mostrat cinc obres del pintor que mai s'han exposat públicament, tot i que sí que s'inclouen en un catàleg de Robert S. Lubon, i ha considerat que ha arribat el moment de retre homenatge a un pintor únic, d'imatges fantasmagòriques, dolguts i torturades.Tot i que des de fa anys no manté cap contacte amb l'Associació Joan Ponç, després que el fill de l'artista, nascut del seu primer matrimoni, impugnés el testament en què aquest li llegava l'obra, aquest migdia ha estat taxativa: "Jo els estenc la mà, fem junts l'exposició. Es tracta d'obrir les portes. Ha arribat el moment que ens unim".

Corominas, que va conèixer a Cadaqués (Girona) a Ponç quan ella tenia 20 anys i ell 42, entén que cal tornar a posar davant l'opinió pública l'obra del pintor a partir d'una exposició retrospectiva amb treballs "de totes les seves èpoques, molt selecta, perquè els joves d'avui no el coneixen". En la seva compareixença, ha sostingut que, a més dels membres de l'Associació, també podrien atendre la seva petició col·leccionistes privats i institucions públiques que comptin amb llenços d'un dels fundadors de Dau al Set.

A més, està disposada a que s'exhibeixin esbossos, cartes, fotografies i altres objectes personals com pinzells i roba que guarda des de 1984, quan el pintor va morir d'un infart després d'haver superat un trasplantament de ronyó.

Un llibre biogràfic que busca editor

D'altra banda, ha anunciat que ha acabat un llibre, titulat 'Sense oblit', que està en mans d'alguns editors per a la seva futura publicació, en què explica les seves vivències amb ell durant quinze anys.

Per Mar Corominas, la pintura era el que, des de petit, donava sentit a la vida de Joan Ponç –va arribar a assegurar que, si el Museu del Prado cremés i la seva família estigués dins, ell salvaria abans 'Las Meninas'– i l'ha descrit com un "apassionat total, lliurat al seu treball, perquè tota la resta era secundari".

Luis Goytisolo, per la seva banda, ha rememorat que va conèixer a Ponç a mitjans dels anys seixanta a Cadaqués, on llavors residia, i que fins i tot van treballar junts en dos llibres, que va il·lustrar, encara que, segons l'escriptor, "va entendre una cosa completament diferent del que deia la lletra". Alhora, ha recordat que van comentar la presència del diable en aquests treballs, i Joan Ponç li va assegurar que, quan va viure al Brasil, havia tingut una trobada amb el dimoni, asseguts tots dos en un banc a Sao Paulo.

Els llibres que ens fan grans

Més continguts de

Els llibres que ens fan grans
PUBLICITAT
PUBLICITAT