La prosa de Brossa es publica per primera vegada en un únic volum

340 textos, com entrevistes, pròlegs, notes o presentacions, alguns inèdits, construeixen una mirada de Barcelona de 1950 a 1990

L'obra completa en prosa de l'artista i poeta Joan Brossa es recull per primera vegada en un únic volum en el qual es recopilen 340 textos, com entrevistes, pròlegs, notes o presentacions, que han estat anotats i ordenats cronològicament.

El volum, titulat 'Prosa completa i textos esparsos' (RBA), editat per Jordi Rourera i a càrrec de l'especialista Glòria Bordons, conté alguns textos inèdits així com altres escrits que ja estaven inserits en els llibres 'Vivàrium', 'Anafil 2' i 'Alfabet Desbaratat'. Aquest volum exhaustiu recull l'obra més desconeguda de l'artista i permet contextualitzar tota la seva producció en prosa, cosa que, en paraules de Rourera, representa "molt més que la simple suma de tots els llibres que el precedeixen".

Joan Brossa (1919-1998), un dels poetes avantguardistes catalans més destacats de la segona meitat del segle XX, és principalment conegut per la poesia i l'obra plàstica, encara que també té una ingent obra en prosa que, per la seva dispersió, és molt més desconeguda. Segons Bordons, la compilació de forma cronològica "no ha estat una tasca fàcil", ja que ha hagut d'ubicar molts escrits i textos que ha trobat a l'arxiu del Macba i en les carpetes on Brossa recopilava els seus documents.

Un 15% dels documents inserits en el volum s'han extret de pamflets, tríptics o petites presentacions d'artistes o obres de teatre que mai abans no havien estat inclosos en cap publicació. "Podríem dir, per tant, que aquest volum és la col·lecció 'gairebé' completa de la producció de l'artista en prosa perquè amb Brossa ja se sap... va escriure molt i en molts llocs!", ha fet broma Bordons.

Per l'especialista, la importància de l'obra rau en el fet que hi podem trobar tres tipus diferents de prosa: la prosa creativa, que sorgeix per iniciativa de l'artista com la que publica en la revista 'Dau al Set'; la prosa poètica, on Brossa explica per què escriu de la manera com ho fa, i, finalment, la prosa circumstancial, on s'inclouen els textos en els quals parla del món 'parateatral'. En conjunt, "el llibre proporciona una mirada sobre la Barcelona d'entre els anys 50 i 90 en la qual va viure Brossa, una època molt important a nivell cultural en el sentit més ampli", ha assegurat Bordons.

Rourera i Bordons van començar a treballar "de forma molt intensa" en el projecte del volum el març del 2012. Ara, "permet conèixer al complet la faceta més oculta de l'obra 'brossiana' i conté un índex onomàstic amb més de 2.000 noms i títols.

Joan Brossa, en la presentació de 'Vivàrium', la seva primera compilació d'escrits en prosa, es referia a la seva escriptura no poètica com 'textos esparsos', i és per aquest motiu que Bordons i Rourera han decidit conservar la definició en el títol de la compilació.

Més continguts de