Llibres
Cultura 14/05/2011

Surten a la llum els últims textos crítics de Joan Triadú

Quan el 2007 l'editor Isidor Cònsul va demanar a Joan Triadú que fes les seves memòries, el pedagog, escriptor i crític literari ja tenia preparada i ordenada una selecció de textos de crítica literària que fins ara, mesos després de la seva mort, no ha vist la llum.

Acn
2 min
Susanna Álvarez ha estat l'encarregada d'acabar de donar forma al volum 'Atentament. Lectures crítiques' i n'ha fet el pròleg

BarcelonaAtentament. Lectures crítiques (Proa) aplega 55 dels 104 articles que Triadú va publicar al diari Avui entre el gener de 1999 i l'abril de 2007. Un cop tancada aquesta selecció, Triadú va publicar fins a 27 articles més que s'haurien pogut incloure en aquest volum. La filòloga Susanna Álvarez, però, que havia treballat estretament amb Triadú i que s'ha encarregat d'acabar de donar forma al volum, creu que hauria estat "desvirtuar-ho". Quasi vuit mesos després de la mort de Joan Triadú, l'editorial Proa publica Atentament. Lectures crítiques, un recull de 55 articles que el pedagog, escriptor i crític literari va publicar entre el 1999 i el 2007 al diari Avui.

"Era un llibre que estava acabat, obert i tancat per Triadú", ha afirmat Susanna Álvarez, i és per aquesta raó que la filòloga, que va treballar estretament amb Triadú durant l'última dècada, ha defensat publicar el volum tal com l'havia deixat l'intel·lectual. Álvarez ha explicat que la selecció i l'ordre estava feta "estudiadament i volgudament" d'aquesta manera, per això creia que afegir-hi o canviar-hi alguna cosa era "desvirtuar-ho".

Atentament. Lectures crítiques estructura els textos en quatre blocs. Per una part un grup d'articles dedicats a autors de primera línia, nostres (com Joan Sales, Jordi Sarsanedas, Baltasar Porcel, Emili Teixidor o Quim Monzó) i forans (Witold Gombrowicz, Czeslaw Milosz, Evelyn Waugh, George Orwell o John Updike).

En una segona part s'hi apleguen articles crítics sobre obres concretes i la tercera es dedica als autors amb una obra gran i rellevant, com Ausiàs March, Jacint Verdaguer o Mercè Rodoreda, entre d'altres. Finalment, l'última part recull una sèrie de visions de conjunt o crítiques sobre obres molt específiques d'autors poc coneguts.

"Aquest llibre, per ell mateix, té la importància que tenen tots els altres", ha advertit Álvarez, però ha afegit que d'aquest volum se'n pot extreure que Triadú "es va dedicar a això durant molts anys, que va ser fidel al seu article a una publicació a la qual ell va contribuir que sortís i es mantingués" ja que en alguns períodes alternava la crítica literària amb altres articles d'opinió.

La filòloga ha afirmat que amb aquest volum "t'adones que ell s'estimava els articles, s'estimava la lectura i s'estimava la crítica literària, la lectura de cada article t'ho demostra". Álvarez ha afegit, però, el treball de Triadú pel que fa a la difusió de la literatura "té encara poca visibilitat" i a la seva tasca pedagògica li manca també "una mica de reconeixement acadèmic".

Joan Triadú va fer diverses donacions de la seva documentació a la Biblioteca Nacional de Catalunya i de la seva biblioteca a l'escola Thau. Tot i això, Susanna Álvarez encara treballa en l'inventari i organització dels seus últims documents, entre els que hi ha algunes "llistes" de recomanacions literàries que feia arribar a les escoles.

stats