FOTOGRAFIA
Cultura 11/02/2011

Jodi Bieber guanya el World Press Photo

La fotografia d'una dona afganesa amb la cara amputada per haver desobeït el seu marit guanya el prestigiós premi de fotoperiodisme

Efe
2 min
Retrat de Bibi Aisha

LA HAYALa fotògrafa sud-africana Jodi Bieber ha guanyat el certamen World Press Photo per una foto de Bibi Aisha, una dona afganesa de 18 anys a qui van amputar el nas i les orelles per no obeir el seu marit. La foto va ser portada de la revista Time, i és una icona que denuncia el maltractament de moltes dones al món. Bieber va fer la foto a un centre de dones maltractades de l'Afganistan i assegura que va haver de "lluitar" perquè la foto es publiqués. La protagonista de la instantània va ser rescatada per uns cooperants nord-americans i intervinguda amb cirugia reparadora als Estats Units, on viu ara.

La foto ha estat seleccionada entre 108.059 fotos que optaven als premis més prestigiosos del fotoperiodisme. Tres espanyols, Gustavo Cuevas, Fernando Moleres i Guillem Valle, també han estat guanyadors. Cuevas en el segon lloc de la categoria d'esports per la cornada de Julio Aparicio a Las Ventas el 21 de maig de 2010 (agència EFE), mentre que el primer ha estat pel fotògraf de Reuters Mike Hutchingsper per la foto del partit entre Holanda i Uruguay en el moment que Demy de Zeeuw és agredit per Martín Cáceres. Fernando Moleres ha quedat segon en la categoria d'històries de la vida quotidiana, per una sèrie de fotos de Sierra Leone. Primer ha quedat l'holandès Martin Roemers per la seva serie de fotografías Metropolis. Finalment, Guillem Valle ha rebut el tercer premi de retrat per la seva fotografia a un home de l'ètnia dinka davant de casa seva a Akkach, al sud del Sudan.

El jurat del World Press Photo, dirigit per el nord-americà David Burnett, també ha fet una menció especial per a una sèrie de fotos realitzades als miners xilens de la mina San José.

stats