Arts escèniques

Els Joglars estrena 'VIP', una obra paròdica sobre l'educació

Dirigida per Ramon Fontserè, es podrà veure a Saragossa fins diumenge 21 de setembre, i explora per què els nens d'ara es comporten com "petits tirans". No es representarà a Catalunya fins al 2015

Els Joglars estrena demà a Saragossa la seva última obra, 'VIP', una reflexió en forma de paròdia sobre la desmesurada protecció als nens que està generant, en l'època actual, "petits tirans, monstres... 'very important people', en definitiva". Ramon Fontserè dirigeix un grup de cinc actors que donen vida a una trentena de personatges que giren entorn de Lucas, des que aquest és concebut fins que té aproximadament vuit anys, i que interpreta el propi Fontserè.
"'VIP' comença amb sexe –ha fet broma Fontserè–, ja que explica la vida de Lucas des del coit, i inclou escenes com la de la seva mare, quan encara l'està gestant, en una classe de ioga, o una altra en la qual Lucas juga als videojocs amb un amic. La relació dels pares, dels avis o dels professors amb Lucas teixeix un relat que, amb ironia i humor, pretén fer reflexionar el públic sobre com el nen ha assolit en aquesta societat els màxims privilegis, fent-los equiparables als V.I.P pel que fa al tracte que reben.

Identificar-se amb els personatges
'VIP', estarà en cartell a Saragossa fins diumenge que ve, 21 de setembre, es presenta en forma de cerimonial, amb un component ritual important i amb unes pautes d'interpretació "molt especials", ha dit Fontserè en la roda de premsa en la qual tots els membres de la companyia han presentat l'obra. "El públic envermelleix quan la veu, perquè tothom s'ha vist representat en les situacions que s'expliquen, bé sigui com a pare, com a oncle, com a avi o, fins i tot, com a professor", ha dit.
"Però l'obra segueix tenint els punyals que ens caracteritzen", ha afegit el director, que ha explicat que Els Joglars han decidit tractar el tema de la infància perquè és interessant analitzar "la potència del nen davant l'adult", veure com "té allò que demana a l'instant i davant d'això, el pare s'arruga i s'afligeix".
L'equip artístic està format per Ramon Fontserè, Pilar Sáenz, Xavi Sais, Dolors Tuneu i Xevi Vilà, amb dramatúrgia i text de Fontserè i Martina Cabanas.
Després de Saragossa, l'obra viatjarà al Teatre María Guerrero de Madrid, a l'Arriaga de Bilbao i al Buero Vallejo de Guadalajara, i l'any vinent es programaran altres funcions, també a Catalunya.