Llibres

"El rerefons sexual per a mi és secundari, una eina que m'ajuda a explicar per què algú faria una cosa espantosa"

John Verdon torna amb força amb 'No obris els ulls'

Quan encara a centenars de lectors trencant-se el cap per esbrinar el críptic misteri del seu primer llibre, 'Sé el que estàs pensant', John Verdon llest el següent, 'No obris els ulls' (Proa), un pas més a la trama criminal amb un argument dur, retorçat i d'infart.

Han passat uns mesos des que el detectiu de la policia jubilat i yonki de la resolució de crims– Dave Gurney va detenir el retorçat " assassí dels números" i de tornada amb la seva dona en el seu retir rural –a la mateixa zona en la qual realment viu John Verdon– , Gurney s'avorreix com una ostra fins que una núvia és decapitada en ple banquet de noces : el misteri està servit .

El protagonista revela en aquest segon llibre més de si mateix , perseguit per una ansietat que el mateix Verdon ha abocat sobre el seu personatge com a reflex de la qual ell mateix ha sentit en escriure aquesta novel·la després de l'èxit de l'anterior , explica l'autor en una entrevista . " El primer va ser un procés relaxat , vaig trigar dos anys i mig, però ara hi havia una data límit , més pressió , havia expectatives i a més m'han pagat per avançat " , ironitza aquest publicista jubilat a qui li encanta replicar en els seus personatges experiències i emocions pròpies.

No obris els ulls (Proa/ Roca Editorial ) gira entorn del sexe , des del desig sexual ocult , al de tipus culebró veïnal , fins arribar a la depravació absoluta , els abusos a menors per part d'altres menors i la mort . Verdon, però, explica que es tracta d'un tema "de fons" que li permet assolir el seu objectiu, el de buscar situacions pertorbadores que provoquin "una reacció patològica descomunal".

"El rerefons sexual per a mi és secundari, una eina que m'ajuda a explicar per què algú faria una cosa espantosa. No escric tant sobre el tema, sinó sobre els efectes psicològics que produeix a posteriori", precisa, alhora que subratlla la seva especial obstinació per no semblar "sensacionalista en el pitjor dels sentits". "Crec que l'èxit dels thriller rau en el procés que va del malson a l'enteniment. Comencen amb un toc terrorífic i incomprensible que a poc a poc es va aclarint. Tot i que el fet horrible segueixi aquí, almenys hi ha claredat. I això sempre farà interessant aquest tipus d'històries " assenyala.

Però la pedra mestra dels arguments de Verdon –dels seus dos primers llibres, també del que està escrivint ara i potser del quart que ja es planteja– és una pregunta: per què creiem el que creiem? Què és el que fa que assumim una teoria o uns fets com certs? La culpa, l'atracció pel xafardeig, la necessitat de comprendre alguna cosa a qualsevol preu...