MÚSICA
Cultura 10/06/2011

Jordi Savall guanya el premi musical més important de Dinamarca

El músic d'Igualada ha sigut guardonat amb el Leonie Sonning Music Prize 2012 per tota la seva trajectòria artística com un dels pioners del renaixement de la música antiga. Han rebut aquest premi prèviament músics com Igor Stravinsky, Leonard Bernstein, Benjamin Britten, György Ligeti i Arvo Pärt

Redacció
2 min

BarcelonaJordi Savall ha sigut guardonat amb el Leonie Sonning Music Prize 2012, la màxima menció musical que s'atorga a Dinamarca. El músic d'Igualada rebrà el premi durant el transcurs d'un concert que oferirà el 31 de maig de 2012 a Copenhaguen per tota la seva trajectòria artística com un dels noms clau de la música antiga, medieval, renaixentista i barroca.

Els membres del jurat del Leonie Sonning's Music Prize Foundation han considerat la figura de Jordi Savall com una de les forces més importants en el renaixement de la música antiga i en el descobriment de músiques oblidades, l'estudi, la interpretació i la direcció i també l'acostament a diferents tradicions musicals, en un diàleg intercultural de gran significació que ha traspassat totes les fronteres.

Aquest premi s'atorga des de 1959 als millors compositors, directors d'orquestra i intèrprets. Entre les figures més rellevants del món de la composició que han sigut guardonades trobem Igor Stravinsky, Leonard Bernstein, Benjamin Britten, György Ligeti i Arvo Pärt. En el camp de la direcció es poden destacar els noms de Sergiu Celibidache, Pierre Boulez, Nikolaus Harnoncourt, John Eliot Gardiner o Daniel Barenboim. Així mateix, en l'apartat dels grans solistes premiats podem trobar Andrés Segovia, Dietrich Fischer-Dieskau, Anne-Sophie Mutter, Keith Jarrett, Gidon Kremer o Cecilia Bartoli.

A part dels criteris estrictament musicals i artístics el jurat té en consideració el valor de la personalitat dels guardonats per les seves apostes en el camp de la pedagogia i en l'humanisme que es mostra en totes les seves activitats.

Aquesta nominació coincideix també amb la menció atorgada el 28 de maig a Jordi Savall i Montserrat Figueras pel ministre de Cultura i Comunicació de la República Francesa com a comanadors de l'Ordre de les Arts i les Lletres. Durant el lliurament el ministre, Frédéric Mitterand, va ressenyar tota la trajectòria dels dos músics i va destacar el lloc que ha ocupat en la seva carrera el "retrobament de l'univers musical del nostre espai mediterrani comú", així com la seva contribució al diàleg intercultural. Aquesta condecoració honorífica francesa es va instituir el 1957 per reconèixer el treball de les persones que han participat a través de les seves creacions artístiques en la difusió de les arts i les lletres a França i al món.

stats