Jordi Savall, oblidat per l'Estat i crític amb la política cultural del PP, rep ara el Premio Nacional de música

El músic va firmar fa poc un article col·lectiu a 'The Economist' a favor del dret a decidir

El director, músic i compositor Jordi Savall ha estat guardonat avui amb el Premio Nacional de Música 2014 en la modalitat d'Interpretació que concedeix el Ministeri de Cultura i que està dotat amb 30.000 euros. El jurat ha destacat la infatigable tasca de recuperació i difusió del patrimoni musical espanyol per part de l'intèrpret, director i musicòleg català, nascut a Igualada el 1941.

Paradoxalment, el premi li arriba després d'anys de reclamar, sense èxit, una atenció i suport per part de l'Estat, un oblit que l'ha portat darrerament a dedicar dures crítiques contra la política cultural espanyola. Ara fa un any, Savall recordava, per exemple, que "en quaranta anys no hem tingut cap ajut estable de l'estat espanyol, tot i que hem fet més de 80 concerts amb músiques espanyoles. Aquesta falta d'interès de l'Estat no és una casualitat, sinó un fet molt trist", deia el músic.

Savall, a més, s'ha destacat els darrers temps pel seu suport al dret a decidir, en especial a través d'un article col·lectiu al diari anglès 'The Independent', firmat conjuntament amb el també músic Josep Carreras i amb Pep Guardiola, Xavier Sala i Martín, Joan Massagué i Pol Antràs. També ha rebut recentment la Medalla d'Or del Parlament de Catalunya.

El jurat, presidit per la directora general de l'Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música (INAEM), Montserrat Iglesias Santos, i integrat per Remedios Navarro, Silvia Márquez, Pilar Rius, Patrick Alfaya, María Jesús Mateo, Antonio Moral Rubio, Benet Casablancas i Juan Carlos Garvayo, també ha guardonat, en la modalitat de composició, María de Alvear (Madrid, 1960) per la seva manera d'interactuar amb altres arts i el seu compromís amb els joves compositors.

Més continguts de