MÚSICA
Cultura 02/08/2012

Jordi Savall:"La cultura ha de contribuir a redirigir el rumb de la societat"

El violagambista rep el V Premi La Barraca a les Arts Escèniques a Santander, concedit per la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP)

Efe
1 min

SantanderL'instrumentista i investigador musical Jordi Savall ha afirmat avui que el món de la cultura ha de "contribuir, davant la falta de rumb de la societat", que atravessa "una època de desastres".

Després de rebre a Santander el V Premi La Barraca a les Arts Escèniques, concedit per la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP), Savall ha explicat que la civilització està en una moment en què "s'han assolit metes tecnològiques increïbles", però en el qual "moltes persones estan patint al món". Ha assegurat que "ningú és conscient" d'aquesta realitat i ha instat la ciutadania a "replantejar-se la situació de la societat actual".

Savall ha assenyalat que "cal donar l'oportunitat de trobar allò per a què un està fet", que en el seu cas li va succeir, segons que ha explicat, quan va tenir el seu primer violoncel a les mans. "Sentia que tenia alguna cosa que em donava una satisfacció proporcionada a l'esforç", ha explicat el músic català, que és reconegut unànimement per la crítica com un dels més destacats intèrprets de viola de gamba.

Savall ha volgut compartir el guardó amb la que va ser la seva dona, Montserrat Figueras, morta al novembre de l'any passat, i ha alabat la seva capacitat de "passar allò humà per davant de tota la resta". "Mai hauria pogut haver fet el que he fet sense ella (...) Em va dir que la música que tocava era millor interpretar-la amb una viola de gamba que amb un violoncel", ha dit un Savall visiblement emocionat.

En anteriors edicions van rebre aquest premi Diego 'El Cigala'; Mario Gas, Roberto Scandiuzzi, Aída Gómez i Carmen Linares.

stats