LLIBRES

Jordi Puntí i Anna Montero, premis de la Crítica Catalana 2010

Els premis de la Crítica que atorga a Catalunya l'Associació d'Escriptors de la Llengua Catalana a les millors obres de poesia i narrativa publicades l'any anterior, han premiat la novel·la 'Maletes perdudes' i el poemari 'Teranyines'. L'escriptor argentí Ricardo Piglia s'ha emportat el Premi de la Crítica de narrativa en llengua castellana de l'Associació de Crítics Literaris d'Espanya

Els escriptors Jordi Puntí, amb la novel·la Maletes perdudes, i Anna Montero, amb el poemari Teranyines, han estat guardonats amb els premis de la Crítica Catalana 2010 en les categories de narrativa i poesia, respectivament.

El jurat, format per Álex Broch, Anna Maria Gil, Joan Josep Isern, Lluïsa Julià i Manel Ollé, ha decidit concedir els premis a aquests dos escriptors les obres dels quals es distingeixen com a les millors publicades en català durant l'últim any.

Maletes perdudes narra els destins encreuats d'una família impossible, que amb la intervenció dels quatre protagonistes il·lustren la vida descosida dels personatges. Puntí ha estat distingit per aquesta mateixa novel·la amb el premi Llibreter, el premi Joaquim Amat-Piniella i la Lletra d'Or d'aquest any.

Teranyines suposa per a Montero el seu setè poemari, en què mitjançant símbols i amb gran depuració formal reflexiona sobre el pas del temps i l'existència humana. Ha valgut també a Montero el premi de Poesia Ausiàs March pel poemari guardonat.

L'escriptor argentí Ricardo Piglia, per la seva banda, ha estat el Premi de la Crítica de narrativa en llengua castellana de 2010 amb la seva obra Blanco nocturno .

Com a portaveu del premi que atorga
l'Associació Espanyola de Crítics Literaris , el crític Fernando Valls ha considerat el premiat, professor a la universitat nord-americana de Princeton , com l'autor "més influent de les últimes dècades".

Segons Valls, la novel·la de Piglia pot arribar a tot tipus de públic i compta amb un gran sentit de l'humor. És una novel·la policíaca i curiosa on res és el que sembla i que transcorre en una ciutat argentina. Per començar relata un crim i "a partir d'aquí es trenquen tots els codis literaris". Es tracta, ha afegit, d'una "gran novel·la molt amena, plena d'humor i divertida".

En poesia ha guanyat l'obra Cartas de enero, de Joana Castro. En aquesta obra, segons ha dit la portaveu del jurat, Julia Barella, es tracta el dolor des de nous punts de vista, i la malaltia es tracta des del sentiment de les cuidadores. Tot això amb un ritme "molt entretallat".

Els premis de la Crítica, instituïts el 1956 per l'Associació de Crítics Literaris, s'atorguen a les millors obres de poesia i narrativa publicades l'any anterior en les quatre llengües oficials de l'estat. Des del 2002, l'Associació d'Escriptors de la Llengua Catalana coordina la modalitat catalana d'aquests premis.