Cultura 01/03/2014

Jorge Herralde: "Anna Maria Moix va ser una agitadora cultural d'una ètica exemplar"

El fundador de l'editorial Anagrama recorda que l'escriptora, que va morir divendres, gaudia d'una qualitat literària i cultural extraordinària

Efe
2 min

BarcelonaEl fundador de l'editorial Anagrama, Jorge Herralde, ha lamentat aquest dissabte la mort d'Ana María Moix i ha recordat que va ser una persona "d'una rectitud i una ètica exemplar" que va destacar com a editora, escriptora i crítica literària, però també com a "agitadora cultural".

En declaracions a Efe, Herralde ha explicat que va conèixer Moix "fa moltíssims anys", a final dels 60, i que durant aquestes quatre últimes dècades havia mantingut amb ella una bona amistat, malgrat que mai no la va editar. "Tot i que m'hauria agradat", precisa Herralde, que comenta que Moix "era lenta escrivint", per la qual cosa va ser poc prolífica. "Però tot el que escrivia era molt bo", subratlla.

Moix, assegura el director d'Anagrama, va ser tota la vida "una persona amb sensibilitat d'esquerres" i d'una pulcra rectitud que gaudia a més d'una extraordinària qualitat literària i cultural. Ana María Moix es va endinsar de molt jove en el món de la literatura, en què va comprendre diversos gèneres, com la novel·la, la poesia, la literatura infantil i l'assaig. Ella va ser l'única dona en la "polèmica" antologia dels Nou novíssims poetes espanyols, de la qual també van formar part Pere Gimferrer o Vicente Molina Foix.

"Tot i que era joveníssima, estava apadrinada pel seu talent per Castellet i Barral i també per Esther Tusquets, que va ser gran amiga seva i li va publicar diversos títols", afirma Herralde. 'Manifiesto personal' (Ediciones B), publicat el 2011, és l'última obra publicada per Ana María Moix.

En aquesta obra, sosté l'editor, l'autora mostra la seva "perplexitat i indignació davant el rumb que anaven prenent les coses al nostre país en tots els àmbits, el polític, cultural, social i econòmic".

stats