José Miguel García Cortés serà el nou director de l'IVAM

L'exdirector de l'Espai d'Art Contemporani de Castelló substitueix Consuelo Císcar

El professor de Teoria de l'Art a la Facultat de Belles Arts de València i exdirector de l'Espai d'Art Contemporani de Castelló, José Miguel García Cortés, ha sigut proposat per dirigir l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM), segons han informat a EFE fonts de la Conselleria de Cultura valenciana.

Un comitè de valoració format per experts de reconegut prestigi ha sigut l'encarregat de seleccionar el nou director gerent del museu, dins d'un concurs internacional que es va convocar al maig després de la dimissió de l'anterior directora, Consuelo Císcar, i al qual es van presentar diverses sol·licituds.

La proposta formulada pel comitè de valoració serà elevada a la presidenta de l'IVAM –la consellera de Cultura, María José Català–, qui al seu torn la proposarà al consell rector del museu valenciana en els pròxims dies.

Nascut a València el 1955, García Cortés és doctor en Filosofia i professor titular de la Universitat Politècnica de València des del 1991; compta amb tres sexennis d'investigació del Ministeri d'Educació, i va ser director fundador de l'Espai d'Art Contemporani de Castelló (EACC), que va gestionar durant els primers sis anys, de 1998 a 2003.

García Cortés també ha sigut director de la Sala d'Exposicions La Gallera. Fonts coneixedores del procés han assenyalat que un total de setze persones van presentar la sol·licitud per dirigir l'IVAMI, quatre de les quals van ser entrevistades, i han explicat que si s'ha triat García Cortés és perquè es considera que és el millor per al càrrec.

Els integrants del jurat del concurs internacional per designar el nou director de l'IVAM han sigut Manuel Borja-Villel (Castelló, 1957), actual director del Reina Sofia; Tomàs Llorens (Almassora, 1936), fundador i primer director de l'IVAM, i Maria Teresa Ocaña (Barcelona, 1947), exdirectora del Museu Picasso de Barcelona. També n'han format part el francès Philippe de Montebello (París, 1936), exdirector del Metropolitan Museum de Nova York; l'australiana Suzanne Cotter, directora del Museu Serralves de Porto, i el madrileny Enrique Valera Agüí, sotsdirector general de Museus Estatals. Completen la llista Felipe Garín, director honorari del Museu del Prado, i Manuel Fontán del Junco, director d'exposicions de la Fundació Juan March a Madrid.

Els candidats han hagut de presentar un pla d'actuació relatiu al projecte museístic per als propers sis anys, amb les finalitats, línies d'actuació, possible programació i objectius que es proposaven desenvolupar. El règim de contractació del director gerent és el de contracte laboral d'alta direcció, amb una retribució de 67.615 euros bruts anuals i una durada de sis anys, amb la possibilitat de renovació com a màxim per altres dos períodes d'igual durada. Cada any se sotmetrà a avaluació del consell rector l'aprovació de la seva gestió, en funció dels objectius fixats en el pla d'actuació seleccionat.

Més continguts de