Cinema

Wert: "El cinema és entreteniment, i també una indústria important"

El ministre de Cultura diu que qui fa referència al setè art com a entreteniment no ho fa "amb voluntat denigradora" i demana un gran pacte entre la indústria, l'administració i altres actors com els canals de televisió o els inversors privats

El ministre de Cultura, José Ignacio Wert, ha dit avui a Sant Sebastià que el cinema "és entreteniment" però també "una de les indústries culturals i creatives més importants" i ha afegit que, segons la seva opinió, qui diu que és entreteniment no ho fa "amb voluntat denigradora". Wert, titular també d'Educació i Esports, ha fet aquestes declaracions als periodistes després d'entregar al museu San Telmo de la capital donostiarra, on se celebra el 60è Festival de Cinema de la ciutat, el Premi Nacional de Cinematografia a la dissenyadora de vestuari Yvonne Blake.
"L'entreteniment no és dolent, i la pujada de l'IVA té una sola causa, que és la necessitat recaptatòria que la realitat imposa", ha explicat el ministre, preguntat per les declaracions al respecte del responsable d'Hisenda, Cristóbal Montoro, quan va pujar l'IVA dels productes culturals del 18 al 21%. "Cal entendre que estem en una situació en què s'intenten utilitzar les figures impositives que provoquin la menor distorsió possible i que a ningú, inclòs el Ministeri d'Hisenda, li agrada pujar els impostos, ni al cinema ni a una altra cosa" , ha apuntat el ministre.

L'única sortida, un gran pacte
Davant d'una situació fiscal com l'actual, ha reiterat Wert, només hi ha una opció: "fer una gran coalició de tota la indústria per, amb imaginació i acudint a un altre tipus de recursos i altres estratègies de suport, aconseguir que aquesta situació desfavorable des del punt de vista de les ajudes directes resulti el menys perjudicial per a la indústria del cinema ". Una indústria, ha precisat, "a la qual cal donar suport i que té futur".
En aquest sentit, el ministre ha detallat que aquest "gran pacte" ha d'involucrar els actors directes: "De la indústria, de l'administració -que ha d'arbitrar els mitjans, gairebé com a facilitador o incentivador dels acords-, i altres actors, com els canals de televisió o els inversors privats que hauran d'aportar els recursos ".
Es tracta, ha resumit, "d'un gran acord industrial que involucri tots els sectors, bé des del costat de la producció, artística, o de l'exhibició, però que tinguin interès en que el nostre cinema es produeixi, es vegi i s'exporti ".