LITERATURA

Josep Pla i Joan Sales: Dr. Jekyll i Mr. Hyde

FRANCESC CANOSA
FRANCESC CANOSA Periodista i escriptor

Josep Pla i Joan Sales. Dr. Jekyll i Mr. Hyde a la catalana. Es van tancar als seus laboratoris. Pla al mas de l’Empordà horitzontal. Sales a la verticalitat de la torre del Carmel barceloní. Treballant en la poció màgica: la memòria d’un país al paper. Pla escrivint 47 volums. Sales amb Incerta glòria, la novel·la de tota una vida, i intentant publicar les Cartes a Màrius Torres, i editant Rodoreda; i traduint Dostoievski... Tots dos lluitant per no sucumbir davant el Mr. Hyde de la Guerra, el franquisme, l’oblit, les mesquineses, la misèria de la cultura catalana. Són “els nostres contemporanis” i a la Biblioteca de Catalunya s’emmirallen.

Amb llum de laboratori, amb copes de vi com espelmes, l’editora de Club Editor i néta de Joan Sales, Maria Bohigas, mira els dos escriptors al mirall. Veu que tenen en comú que es passen la vida reescrivint. Es persegueixen, “ronden uns determinats rastres de la seva vida”. Com fantasmes, perquè Pla i Sales durant molt temps és com si no haguessin existit. Ho va veure Xavier Pla, professor a la Universitat de Girona. Anys 80. Estudiant de filologia catalana. Cap professor li va parlar de Sales i Pla. Va gratar. I quan preguntava per Pla li deien: “Un franquista”. I Sales?: “Un catòlic”. Per a Xavier Pla, els dos autors han estat poc llegits i distorsionats per prejudicis ideològics i morals i els van excloure del cànon literari català. Assenteix Josep Vergés, fill de l’editor de Josep Pla, que també ha vist un Pla manipulat i usat. El fantasma encara es viu? Sí, “Sales i Pla tenen en comú l’existència dels anti-Pla i els anti-Sales”, diu Xavier Pla.

Peter Bush també va veure el fantasma. Traductor a l’anglès de Sales i Pla. Estudiava literatura espanyola a la Universitat de Cambridge: ningú li va parlar de Sales i Pla. Quan venia a Catalunya, si preguntava, li deien: “Pla és un feixista”. Han passat els anys i els veu aparèixer tots dos al cim: al Canigó de la literatura catalana. Joan Ramon Resina s’ho mira des de la Universitat de Standford. Els estudiants nord-americans llegeixen Pla i Sales gràcies a ell. Als Estats Units dels 80 llegeix els dos escriptors sense cap intoxicació de la crítica catalana. Per Resina, els dos autors estan a dalt de tot de la narrativa europea. El darrer cim: han de formar part de la literatura globalitzada.

Des de Llofriu. Des del Carmel. Combatent contra tot. El 2014 es van trobar junts al paper: la traducció a l’anglès d’ El quadern gris i Incerta glòria. Aplaudiments globals i locals. Jekyll venç Hyde.

Més continguts de