Cultura 20/04/2011

Josep Maria Castellet defensa la lectura lliure i espontània

Sílvia Marimon
2 min
Josep Maria Castellet i Jordi Gràcia al Saló de Cent, en plena conversa sobre lectors i lectures.

Barcelona.La lectura no hauria de ser obligatòria. Almenys aquesta és l'opinió de l'editor i últim Premio Nacional de las Letras, Josep Maria Castellet (Barcelona, 1926). Un dels crítics més influents, impulsor d'activitats literàries, editorials, acadèmiques i associatives, va demostrar en el pregó oficial de Sant Jordi -que organitzen les Biblioteques de Barcelona- no tenir pèls a la llengua i conservar intacta la ironia: "Estic fora del món acadèmic i ni tinc ni he tingut mai responsabilitats polítiques. Jo he pensat sempre que la lectura ha de ser espontània, la gent hauria de tastar-la lliurement". "Tots els escriptors s'ho han fet sols, no és per desanimar a ningú, però la veritat és aquesta", va afegir.

Castellet ha viscut molt, té una vasta memòria, sentit de l'humor i un somriure murri: "Potser s'hauria d'inventar alguna cosa que no tingués res a veure amb l'obligació", va contestar ahir al crític literari Jordi Gràcia, que exercia el paper de contrincant en la conversa que van mantenir en un Saló de Cent més buit que ple. Flanquejats per l'alcalde Jordi Hereu, el candidat de Convergència i Unió, Xavier Trias, els editors Jorge Herralde i Xavier Folch, i l'escriptora Ana M. Moix, Castellet i un provocador Gràcia van tenir el seu estira-i-arronsa. Després que Gràcia enumerés part de l'obra de Castellet i es projectés un vídeo en què es repassava la trajectòria de l'editor, Castellet no es va estar de dir: "Lamento dir, però és la veritat, que no ha esmentat L'hora del lector ". Gràcia va preguntar a Castellet pels grans èxits de vendes i va insistir sobre si és idònia o no la prescripció: "Aquí ha demostrat que és molt jove. Tot això no existia, jo pertanyo a una generació que no va tenir res", va dir Castellet. "Res més, amb tots els respectes, que Pérez Galdós", va dir el crític davant la incredulitat de Gràcia.

Castellet ha sobreviscut a la postguerra i a una llarga dictadura. Va ser un subversiu quan Franco i el seu règim censuraven llibres i castigaven qualsevol idea nova o crítica, i ho és ara, en plena societat consumista. "És evident que la societat de consum ens ha conduït a la catàstrofe, tornar a una situació més penosa faria que la gent s'adonés que als llibres hi ha mons desconeguts". Si les dificultats incentiven la lectura o no podria ser un llarg debat. Però Castellet va donar una raó que pot esperonar els lectors: "Quan llegeixes un llibre estàs creant un món". I una imatge: "Llegir és com un ocell volant pel cel. No podem sortir del tòpic..." L'antic editor d'Edicions 62 no deixa mai de banda el sentit de l'humor.

stats