LITERATURA
Cultura 25/08/2011

'La vall de la matança' de Josep Masanés, Premi de Narrativa Ribera d'Ebre

La novel·la narra la lluita d'uns soldats republicans en una difícil missió a les acaballes de la Guerra Civil

Acn
2 min

Móra d'EbreJosep Masanés Nogués ha guanyat el 29è Premi de Narrativa de la Ribera d'Ebre amb la novel·la La vall de la matança, que narra la lluita d'uns soldats republicans en una difícil missió a les acaballes de la Guerra Civil. L'autor ha volgut donar un nou enfoc al tema exposant els fets d'una manera que considera poc habitual. ''Generalment hem tractat amb por tot el que fa referència a la Guerra Civil, per tot el que va passar i el que va venir després. Personalment em fa enveja com parlen sobre la guerra els nord-americans. Això em va dur a escriure la novel·la, d'aquesta manera poc tradicional'', ha assegurat Masanés. A la novel·la, Masanés s'ha esforçat en ''dotar de realisme'' la descripció d'algunes escenes amb l'objectiu d'evidenciar els fets més desagradables que comporta una guerra. L'autor també ha evitat posicionar-se, tractant de retratar el que va poder succeir tant al bàndol republicà com al dels nacionals: ''No hauria pogut dignificar al dictador, però no volia fer equilibris entre els bons i els dolents: els bons no són sempre tan bons.'', ha assegurat l'escriptor.

Durant el procés de documentació, per a Josep Masanés ha estat fonamental la consulta d'obres diverses per evitar imprecisions. L'escriptor ha detallat que tot i tenir molts llibres sobre l'època, va anar a una llibreria de Menorca i comprar tots els que tenien sobre el tema per aconseguir una visió molt actual i evitar que hi haguessin imprecisions històriques.

Josep Masanés és nascut a Barcelona (1967), viu a Maó des de fa 7 anys i ha estat guardonat en diversos certàmens literaris, sobretot de narrativa curta, com el Víctor Mora de Narrativa breu, El Premi Illa de Menorca de Narrativa curta, El Premi de contes de Tremp i l'Homílies d'Organyà, amb els relats Les cosines de Pessonada, Rita la Polvorer o La invasió, entre d'altres.

stats