Cinema

Crítiques a Save the Children

Ken Loach estrena un documental prohibit després de 42 anys

Es projectarà dintre del cicle que la Filmoteca Britànica li dedica al director

El director de cinema Ken Loach estrenarà avui dijous a Londres un documental prohibit el 1969 per les seves dures crítiques a l'organització benèfica Save the Children que no ha pogut projectar fins ara.
L'estrena mundial de la controvertida cinta tindrà lloc dins del cicle que la Filmoteca Britànica dedica al director de 75 anys, conegut pel seu alt compromís polític, per commemorar els seus 50 anys de carrera en el cinema i la televisió.
El documental Save the Children, rodat en 16 mil·límetres al Regne Unit i Kenya, va ser un encàrrec de l'organització del mateix nom dedicada a la infància per commemorar el seu 50 aniversari.
En ell, Loach explorava les polítiques racistes, classistes i de caritat en la societat capitalista a través de les veus dels treballadors de l'organització benèfica i dels nens implicats en els seus projectes.

La part més polèmica del documental és quan el director es trasllada a Kenya per centrar-se en una escola de Save the Children a Nairobi (Kenya) que imposava unes rígides normes de conducta, copiades dels estrictes internats privats britànics.
A la pel·lícula apareixen activistes criticant el to colonialista de l'educació rebuda en el centre, on fins i tot es prohibia l'ús de les llengües natives.

Els comentaris no van agradar a l'organització que va encarregar i finançar el documental, per que el va decidir prohibir a través dels tribunals i va impedir que s'estrenés, encara que no va aconseguir que els negatius fossin destruïts.

Ken Loach, autor de pel·lícules amb una gran càrrega social i política com Terra i llibertat, La cançó de Carla o Agenda oculta, va rebre el permís del jutge perquè una còpia fos guardada a l'arxiu de la Filmoteca Britànica amb la condició que mai fos projectada sense el permís de Save the Children.
La planificació del cicle sobre el cineasta que va guanyar la Palma d'Or al Festival de Canes el 2006 per El vent que agita l'ordi ( The Wind That Shake The Barley) va fer que la Filmoteca Britànica es posés en contacte amb l'organització benèfica , que finalment va autoritzar la projecció.

Justin Forsyth, conseller delegat de Save the Children, va dir que "Ken Loach és un gran director que es va fer preguntes molt dures sobre el poder, el colonialisme i la caritat que són avui són encara rellevants". En aquest sentit, el responsable de l'organització dedicada a la infància es va mostrar "molt orgullós" d'haver permès que després de quatre dècades la pel·lícula pugui ser vista per primera vegada.

Per la seva banda, la directora creativa de la Filmoteca Britànica, Heather Stewart, ha explicat que "una pel·lícula inèdita d'un dels primers treballs d'un dels millors i més controvertits directors és com or en pols", pel que ha considerat "emocionant" que, després de molts anys intentant-ho, Save the Children s'hagi de projectar públicament.