Publicitat
Publicitat

Cinema

L'actor Kirk Douglas fa 98 anys

Ha encarnat el rebel Espàrtac i el pintor Van Gogh, entre molts altres papers. Nominat tres vegades a l'Oscar com a millor actor, només va aconseguir l'estatueta al 1996, com a recompensa a la seva trajectòria

Issur Daniélovitx Demski, conegut mundialment amb el nom artístic de Kirk Douglas, celebra aquest dimarts el seu 98è aniversari. És un dels pocs actors del Hollywood clàssic que encara és viu. La seva trajectòria abasta gairebé sis dècades, des de 'L'estrany amor de Martha Ivers', de Lewis Milestone (1946), fins a 'Illusion', de Michael A. Goorjian (2004). Durant els seus anys de feina ha estat nominat tres vegades a l'Oscar com a millor actor, primer per a 'L'ídol de fang' (Mark Robson, 1949), 'Captius del mal' (Vincente Minnelli, 1952) i 'Van Gogh, la passió de viure' (Vincente Minnelli, 1956). En cap de les tres ocasions va guanyar l'estatueta. Així i tot, al 1996 va rebre un Oscar honorífic per a tota la seva trajectòria.

Entre els directors amb els quals ha treballat destaquen Stanley Kubrick –va interpretar Espàrtac al 1960–, John Huston –va actuar a 'L'últim de la llista' (1963)– i Anthony Mann, amb el qual va col·laborar a 'Els herois de Telemark' (1965).

Aquestes són les cinc pel·lícules essencials de la seva trajectòria:

 

1. Captius del mal (1949)

El productor de cinema Jonathan Shields (Kirk Douglas), un tirà sense escrúpols, veu enfonsar-se la seva carrera i demana ajuda a un director (Barry Sullivan), una actriu (Lana Turner) i un guionista (Dick Powell) que li donin un cop de mà. Va ajudar a consagrar-los a tots tres, però ara l'odien.

2. Van Gogh, la passió de viure (1956)

Kirk Douglas va portar a la gran pantalla la turmentada vida del pintor Vincent Van Gogh. En aquesta escena recrea la imatge que ha acompanyat el pintor al llarg del temps: el moment en què, embogit i desesperat, es talla una orella.

3. Camins de glòria (1957)

Durant la Primera Guerra Mundial, el general Boulard ordena la conquesta d'una inexpugnable posició alemanya a càrrec del general Mireau. L'intent resultarà ser un veritable infern, i el regiment emprendrà la retirada a les trinxeres, on rebran el càstig del general, irritat per la derrota.

4. Els víkings (Richard Fleischer, 1958)

Ambientada en el segle IX, la pel·lícula de Richard Fleischer narra les aventures dels víkings, els homes del nord, i la destrucció que causaven per allà on passaven. Einar, fill del rei Ragnar, es un príncep víking que busca venjança, i que avança en la seva conquesta i destrucció del regne d'Anglaterra. Juntament amb ell viatja Eric, fill il·legítim del rei, tot i que cap d'ells coneix l'existència de l'altre.

5. Espàrtac (Stanley Kubrick, 1960)

L'esclau traci Espàrtac és comprat per Lentulus Batiatus, propietari d'una escola de gladiadors a Càpua. Allà s'iniciarà en l'ofici, i s'acabarà convertint en el líder d'una insurrecció per part dels oprimits, en una sagnant revolta. És una de les pel·lícules més conegudes de l'actor i del director, Stanley Kubrick.

Les

Més continguts de

le
PUBLICITAT
PUBLICITAT