MÚSICA
Cultura 09/09/2012

Un CD amb poemes musicats per Lluís Llach, amb l'ARA

Com a preludi de luxe de la nova col·lecció de poesia de l'ARA, el dissabte 15 i el diumenge 16 es podrà aconseguir amb el diari el disc 'Poetes', amb peces de Kavafis, Sagarra, Salvat-Papasseit i Pere Quart, entre d'altres

Ara
2 min

BarcelonaMusicar poemes és un risc agosarat al qual no gaires músics s'exposen. Les paraules de Martí i Pol, Pere Quart, Fuster o Sagarra ja tenen la seva banda sonora particular. La música dels poemes no hi entén de partitures, ni de micròfons. Tot i això, atrevits com Lluís Llach són els que van més enllà per portar el poema a una altra dimensió. Com a preludi de luxe de la nova col·lecció de poesia, el dissabte 15 i el diumenge 16 es podrà aconseguir amb el diari ARA el CD Poetes , en el qual Llach musica els versos de Kavafis, Sagarra, Salvat-Papasseit o Pere Quart, entre d'altres. El disc té un preu de 9,95 euros.

Llach s'ha arriscat i acompanya els poetes fins a la porta de la màxima popularitat, fins al llindar que separa la poesia de la cançó. Allà on massa vegades es queda el poeta i comença el cantant.

El cantautor de Verges torna a apostar pels poetes. Com sempre, reivindica l'autor de les paraules, cosa que, en poesia, és tan important com conèixer l'autoria d'uns fets. Primer, amb els concerts de la Sala Apolo i, després, amb aquest nou àlbum, Lluís Llach posa cadascú al lloc que li pertoca: el poeta atrinxerat darrere les seves paraules i el músic amagat sota les melodies i el ritme de la música.

Res sona igual després de Llach

Lluís Llach ha sabut transcriure com ningú el fil sonor primitiu que ens produeix la lectura dels poemes. El so dels ocells d'unes Vinyes verdes vora el mar , el vent ferotge d'un Viatge a Ítaca o els violins que, segons el tòpic, sempre acompanyen unes boniques Roses blanques han pres noves formes després de passar per les mans i la veu de Llach. Ja no podem triar el so dels poemes, ja no llegim els mots com volem. Ja ens és impossible llegir el Cant de l'enyor sense sentir un joc a tres veus ni tenir al cap el camp del Barça. Llach ha aconseguit que cantem la poesia catalana. Ara ja no podem llegir-los d'una tirada, hem de separar les estrofes perquè soni el piano i fer pauses per sentir el solo de la guitarra.

L'àlbum inclou quinze talls que recopilen cançons com Valset per a innocents, Dóna'm la mà, Corrandes d'exili, Criatura dolcíssima, Vinyes verdes vora el mar, Tomb d'atzars, Ara mateix i Ítaca .

stats