Llibres

L'ARA reivindica la militància cultural de Joan B. Cendrós

Els dies 8 i 9 de juliol es podrà aconseguir amb el diari la biografia de Genís Sinca d'un dels creadors d'Òmnium Cultural, 'El cavaller Floïd'

"En l'olor penetrant del 'mentolado vigoroso', la versió més dura i masculina del Floïd, flueix la biografia d'un vertader colós de l'activisme cultural, un mecenes atípic, Joan Baptista Cendrós", assegura el periodista i escriptor Genís Sinca, que explica la vida de l'empresari i un dels cinc fundadors d'Òmnium Cultural a 'El cavaller Floïd' (Proa, 2017). L'ambiciosa biografia –de més de 600 pàgines– es podrà aconseguir amb l'ARA els dies 8 i 9 de juliol a un preu de 20 euros.

Joan B. Cendrós (1916-1986) va ser un dels grans defensors de la cultura catalana durant els anys de franquisme des de diverses iniciatives culturals clau per entendre la supervivència de la llengua i el país. Va participar en la represa i el finançament directe d'institucions clau com l'Institut d'Estudis Catalans i la recuperació de les editorials Aymà i Proa – que havia sigut fundada el 1928 a Badalona per Josep Queralt i de Marcel·lí Antic– i es va implicar en la Nova Cançó, en la creació de la Gran Enciclopèdia Catalana, el premi Sant Jordi i el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes.

"Cendrós es va moure per una agressivitat i un orgull mai vistos", continua Sinca, que va guanyar el premi Josep Pla el 2013 amb 'Una família exemplar': "La seva implicació arriscada i personal amb Catalunya va provocar episodis antològics, com quan es va encarar amb el ministre Fraga a Madrid".