Publicitat
Publicitat

GALA POLÈMICA

"No pots convidar polítics i dir-los el nom del porc", critica l'acadèmica Isona Passola

L'Acadèmia del Cine es disculpa perquè "no volia ofendre ningú"

La gala dels Gaudí continua aixecant polseguera: els guionistes posen el referent satíric dels Globus d'Or; la directora Isona Passola ho titlla de "vergonya". Ahir Joel Joan i l'Acadèmia es van disculpar.

Tres dies després de la gala dels premis Gaudí de cinema, la notícia encara fumejava als mitjans de comunicació i a les xarxes socials. I la notícia no era la reestrena als cinemes de la pel·lícula més premiada de la gala, Mientras duermes , sinó la polèmica encesa arran d'un guió qüestionable i de les irades reaccions del conseller de Cultura, Ferran Mascarell, un dels damnificats de la festa. Un comunicat oficial de l'Acadèmia del Cinema Català pretenia tallar de soca-rel el cas ahir al vespre: "Aquesta edició s'ha concebut com una comèdia musical en clau d'humor i no pretenia ofendre ningú, per la qual cosa, si algú s'ha sentit ofès, demanem disculpes", deia.

Era un intent de posar benes a una ferida que es va anar obrint des de la tarda de dilluns, en què ja hi va haver mala maror als assajos de la gala a l'Arteria Paral·lel perquè alguns acadèmics no estaven d'acord amb el guió de Toni Cama i Héctor Hernández, que tenia el vistiplau de la junta del president, Joel Joan. "Molestar no era la nostra intenció -va dir ahir Hernández a l'ARA-. Les reaccions en gran part es deuen al fet que no s'està acostumat a un format de gala com la de Ricky Gervais als Globus d'Or, que funciona a Amèrica i que aquí no té tradició perquè sempre s'és simpàtic, blanc i ensucrat. Això a alguns no els ha agradat. Ara bé, no parlàvem de ningú que no pogués rebatre el que dèiem: el conseller té micros quan vol i sap que el que digui tindrà repercussió. I trobo bé que es pugui criticar la gala". El guionista també va recordar que va rebre felicitacions perquè la gala va ser "diferent i valenta".

El copresentador de la gala, Xavi Mira, va opinar a RAC1 que "els polítics han tingut la pell molt fina", ja que "la crítica no va ser acarnissada": "Només faltaria que no ens poguéssim queixar de la realitat que vivim", va dir. Al guionista i membre de la junta de l'Acadèmia Enric Gomà també li va sorprendre, i va lamentar la polèmica: "Era una simple sàtira més o menys encertada i els espectadors diran si els va agradar o no. A la gent que no li va agradar no és perquè fos ofensiva, sinó perquè no era prou divertida o era gruixuda o desmanegada. Als Goya hi ha hagut molts enrenous, aquesta era la nostra quarta gala i tard o d'hora havia de passar", va dir.

"No tot s'hi val"

Si bé la polèmica s'ha centrat en les crítiques a la corrupció política -que a Mascarell no li van agradar "gens, gens, gens, gens"-, les retallades, la llei del cinema, la situació de TV3 i el tractament dels animals a Pa negre , també hi va haver comentaris poc delicats cap a Ventura Pons i Agustí Villaronga, fins al punt que el Col·legi de Directors de Cinema de Catalunya va fer arribar a l'Acadèmia el seu "rebuig pel tracte ofensiu que va rebre Agustí Villaronga". Joel Joan va demanar-los perdó per escrit: "Admirem l'obra de Villaronga, un director que estimem i respectem especialment", puntualitzava. El comunicat era molt similar al que hores després enviaria l'Acadèmia defensant la feina que ha fet en els últims anys a favor de "la difusió del cinema català" donant "estatus social i visibilitat al cinema" a través dels Gaudí.

Aquest mèrit també li reconeixen acadèmics com Isona Passola: "L'Acadèmia ha fet una feina impressionant per prestigiar el cinema català. Però tinc dret a criticar la gala. Perquè no tot s'hi val. I si tu fas bromes de polítics corruptes i al pla de la televisió ensenyen un polític concret, l'hi estàs dient a ell. Vaig passar una vergonya horrorosa -assegurava-. Ara que els polítics han començat a creure en el cine català i ens han mantingut les ajudes, no els pots fer venir a la gala i dir-los el nom del porc. Em sembla fortíssim". Fins i tot el conseller de Benestar i Família, Josep Lluís Cleries, va dir a la ràdio que va apagar la televisió. Ventura Pons va afirmar que no havia vist la gala, i Villaronga tampoc perquè era a Bilbao.

La productora de Pa negre , que va titllar d'"animalots" els guionistes en directe, acusava els directors de la cerimònia d'irresponsables: "El cine europeu necessita la voluntat del govern, els mitjans de comunicació i la iniciativa privada, i no es poden carregar cap pota de la taula. Hem aconseguit uns nivells d'excel·lència i prestigi que aquesta gala rebaixa. Era una festa i ha portat problemes. Era profundament ofensiu, una vergonya, i algú ha de fer un mea culpa ", sentenciava Passola. El comunicat de l'Acadèmia volia ser el cataplasma.

Els llibres que ens fan grans

Més continguts de

Els llibres que ens fan grans
PUBLICITAT
PUBLICITAT